Bănci și Asigurări

Creditele neperformante au readus Bancpost pe pierdere

Creditele neperformante au readus Bancpost pe pierdere

Peter Weiss, director general al Bancpost

Autor: Ciprian Valentin Botea

26.05.2011, 23:57 1176

Grupul financiar elen EFG Eurobank, acţionarul majoritar alBanc­post, a înregistrat în primul trimestru o pierdere netă de 1,1mil. euro din operaţiunile derulate în România, comparativ cu uncâştig de 2,1 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010.

Rezultatele anunţate de grup la Atena sunt calculate con­formstandardelor interna­ţio­nale de raportare financiară (IFRS).

Anul trecut grecii reuşiseră să revină pe profit, cu un câştigde 15,8 mil. euro (faţă de o pierdere de 8,3 mil. euro în 2009),după ce banca şi-a făcut curăţenie în bilanţ, iar formarea decredite neperformante a încetinit în toamnă.

Creşterea creditelor neperformante a accelerat însă din nou înprimele trei luni din acest an, ponderea acestora urcând la 13,4%din portofoliul total de credite, cu un punct procentual pestenivelul de la sfârşitul lunii decembrie. Banca a constituitprovizioane de 39 mil. euro în perioada ianuarie-martie 2011, cu18% mai mult decât în ultimele trei luni din 2010.

Grecii aveau active de 5,06 mld. euro la sfârşitul lunii martie,cu 1,5% mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anuluitrecut. Activele sunt cu 5,4% mai mici decât în decembrie 2010.

Acestea sunt primele rezultate obţinute sub mandatul executiv allui Peter Weiss, fostul şef al ABN Amro (devenită RBS România),care a preluat funcţia de director general de la începutulanului.

Creditele acordate de Bancpost au urcat cu 1,8% în primele treiluni, până la aproape 3,4 mld. euro, în timp ce depozitele atrasede la clientelă au crescut cu 3,4% şi au ajuns la 1,94 mld.euro.

Soldul depozitelor a avansat cu aproape 11% în ultimul an, încondiţiile în care banca a încercat să-şi reducă dependenţa faţă definanţările obţinute de la acţionarul majoritar pe fondulproblemelor financiare din Grecia. Raportul credite depozite rămânetotuşi la un nivel ridicat, de 174%.

Grecii au intrat pe pierdere în trimestrul întâi şi din cauzareducerii cu 6,2% a veniturilor operaţionale, până la 67,3 mil.euro. Cheltuielile operaţionale s-au redus în acelaşi timp cu numai2,5% şi au ajuns la 39,9 mil. euro. Băncile locale se confruntă cuscăderea veniturilor operaţionale din cauza vânzărilor mai mici decredite, iar profiturile mai mici mai pot fi ajutate acum doar descăderea provizioanelor constituite pentru crediteneperformante.

Bancpost opera la sfârşitul lunii martie o reţea de 300 desucursale şi agenţii, cu două unităţi mai puţin decât în martie2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO