Bănci și Asigurări

Creditele neperformante incep sa muste din bilanturile bancilor

Creditele neperformante incep sa muste din bilanturile bancilor
17.02.2009, 18:08 36

Cresterile de dobanda suprapuse peste deprecierea leului au accelerat ascensiunea creditelor neperformante pe finalul anului trecut, luna decembrie marcand un salt de peste 0,7 puncte procentuale al ponderii creditelor clasificate ca indoielnic si pierdere in totalul creditelor acordate de banci inclusiv dobanzi, pana la 6,52%, conform datelor BNR.

La sfarsitul lui decembrie bancile aveau in bilanturi credite acordate clientelei nebancare in suma de 203 mld. euro (51 mld. euro). Potrivit datelor bancii centrale, creantele restante si indoielnice s-au ridicat la 969 mil. lei (243 mil. euro), in crestere cu 143% fata de 2007.
Ponderea neperformantelor in total credite si dobanzi este de 2,5 ori mai mare decat la sfarsitul lui 2005, insa cea mai mare parte a deteriorarii portofoliilor de credite ale bancilor a survenit in a doua jumatate a lui 2008, cand ponderea amintita a urcat cu doua puncte procentuale.
BNR foloseste mai multi indicatori pentru a monitoriza riscul de credit, insa toti arata o inrautatire a situatiei rambursarilor de credite. Adaugand creditele deja scoase in afara bilanturilor si urmarite in continuare - care insumau in decembrie peste 700 mil. euro, ponderea neperformantelor a urcat de la 6,46% in septembrie la 7,67% in decembrie.
Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, considera ca ponderea medie a neperformantelor nici nu mai este atat de importanta in contextul actual.
"Riscul sistemic poate proveni si de la doua - trei banci din cauza efectului de domino pe care acestea l-ar putea produce."
El crede ca volumul creditelor neperformante va continua sa creasca din multiple cauze, de la pierderea slujbelor, pana la ratarea unor investitii de tip speculativ.
"Tot mai multi oameni isi vor pierde locurile de munca, multi antreprenori au fost suficient de imprudenti ca sa ia un credit bancar pe o mica afacere sanatoasa si sa-l utilizeze apoi pentru speculatii imobiliare, iar cash-flow-ul exportatorilor se va inrautati", previzioneaza Craciun.
Niciun bancher nu neaga cresterea creditelor clasificate in categoria indoielnic si pierdere, insa toti sustin ca acestea se afla in limite administrabile, cel putin pe segmentul de retail.
Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiare al BRD, afirma ca problemele cele mai mari vin de la creditele in lei, care au dobanzi mult mai mari decat la euro. In acelasi timp, creditele in moneda nationala sunt in multe cazuri imprumuturi de consum fara garantii, inclusiv acordate pe carduri de credit.
Probleme ar putea aparea din sectorul imobiliar, fata de care unele banci au acumulat expuneri de peste un sfert din bilant. In cazul companiilor exportatoare, pierderea multor comenzi pe pietele din Vest antreneaza deja cresterea stocurilor si dificultati la plata furnizorilor si a bancilor.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu le-a recomandat recent exportatorilor sa se orienteze inspre piata locala, insa si aici cererea slabeste.
Pentru o banca, deteriorarea portofoliului de credite inseamna provizioane mai mari, ceea ce ajunge sa exercite presiune asupra cerintelor de capital. Recapitalizarea a devenit insa o problema foarte dificila pentru numeroase banci straine care detin filiale pe piata locala, in multe cazuri realizandu-se cu capital de stat din cauza prabusirii actiunilor pe pietele bursiere.
Deja la sfarsitul lui 2008 bancile inregistrasera in bilanturi provizioane de aproape doua miliarde de euro, nivel dublu fata de 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO