Bănci și Asigurări

Creditele noi în lei şi euro pentru consum au crescut cu 14% în 2016, ajungand la 17,8 miliarde de lei. Finanţările ipotecare au scăzut uşor

Creditele noi în lei şi euro pentru consum au crescut...

Autor: Anelis Baciu

14.02.2017, 21:00 139
Două treimi din creditele noi acordate de bănci populaţiei anul trecut au mers în consum.

Creditele noi contractate de persoanele fizice pentru consum în lei şi euro au crescut cu 14% anul trecut şi au atins un volum total de 17,8 miliarde de lei (4 mld. euro), în timp ce creditele noi pentru achi­ziţia de locuinţe au scăzut uşor, cu 0,8%, pană la 11,6 miliarde de lei, arată datele publicate de BNR.

Este posibil ca reducerea uşoară a creditului ipotecar să fie rezultatul îngheţării finanţărilor standard pentru cateva luni ca urmare a introducerii legii privind darea în plată (care-i permite unui debitor să scape de datoria către bancă doar cedand acesteia imo­bilul ipotecat).

Circa 97% din împrumuturile noi au fost acordate în lei, atat în cazul creditelor de consum, cat şi al celor imobiliare, creditarea de retail în valută fiind practic inexistentă în ultimii 2-3 ani. Dacă împrumuturile în lei au dominat întotdeauna creditarea de consum, în cazul finanţărilor pentru achiziţia de locuinţe balanţa a început să se încline dinspre valută spre lei în ultimii ani, iniţial pe fondul unor restricţii impuse de Banca Na­ţio­nală, iar ulterior pe fondul scă­derii dobanzilor la lei şi al pro­movării agresive de către bancheri a cre­di­telor în monedă naţională, ca ur­mare a reducerii liniilor de fi­nan­ţa­re în valută de care aceştia dispun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO