Bănci și Asigurări

Creditele pentru populaţie în lei accelerează cu 33%

Creditele pentru populaţie în lei accelerează cu 33%

Autor: Alexandru Zărnoeanu

24.06.2016, 00:07 335

Creditarea în lei a înregistrat în luna mai un avans de 19,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins un record de 117,6 mld. lei, fiind puternic împinsă de o evoluţie dinamică a creditării pentru populaţie de 33,7%, comparativ cu un avans de doar 7,8% al creditelor pentru companii acordate în moneda naţională.

Soldul creditelor în lei acordate de băncile de pe piaţa locală a ajuns în luna mai la un nivel record datorită ratelor dobânzii aflate la minime istorice, creşterii venitu­ri­lor populaţiei şi unui sentiment pozitiv al consu­ma­torilor în pri­vinţa economiei.

Economistul de la UniCredit Mihai Pătrulescu vede cre­di­ta­rea companiilor ca un sector care este „foarte atractiv pentru bănci“ şi susţine că avansul lent al creditării com­paniilor a venit din cauza „creşterii mai slabe din prima par­te a anului a producţiei industriale faţă de consum, apă­rută în urma fragilităţii economice din UE, care a influ­enţat negativ cererea externă.“

Băncile aveau la sfârşitul lunii mai în portofoliu credite totale în valoare de 217,9 mld. lei, în creştere cu doar 2,4%, potrivit BNR. Rata mică de creştere a creditării totale în sistemul bancar vine în urma declinului creditelor în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO