Bănci și Asigurări

Creditele s-au scumpit după implementarea OUG 50

Creditele s-au scumpit după implementarea OUG 50

Autor: Ciprian Botea

28.09.2010, 23:20 20

Bancherii au oprit tendinţa de scădere a dobânzilor şi auscumpit creditele de consum şi ipotecare în încercarea de a-şirecupera banii cheltuiţi cu implementarea ordonanţei privindcreditele pentru consumatori (OUG 50), aşa cum anunţaseră de altfelîncă de la publicarea actului normativ.

Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei aurcat în iulie cu peste un punct procentual, până la 18,9%, după ceîn luna anterioară înregistrase un alt salt cu o jumătate de punct,arată datele BNR.

În paralel, împrumuturile pentru locuinţe în euro s-au scumpitcu peste 1,6 puncte în iulie, dobânda anuală efectivă urcând astfella 7,2%, maximul ultimelor zece luni.

"Pe de o parte, băncile au încercat să-şi acopere costurile dinaplicarea Ordonanţei 50, iar pe de altă parte creşterea inflaţieis-a resimţit în nivelul dobânzilor bancare", comentează analistulfinanciar Dragoş Cabat. Inflaţia anuală a accelerat în iulie la7,1%, de la 4,4% în iunie, ca urmare a deciziei Guvernului de amajora TVA de la 19% la 24%.

În condiţiile în care bancherii se plângeau oricum de lipsacererii solvabile, majorarea dobânzilor a sporit reticenţa laîndatorare a clienţilor, astfel că soldul creditelor de consum înlei a scăzut de la 35 mld. lei în mai la 28 mld. lei la sfârşitullui august. Totodată, ritmul de creştere al creditului ipotecar s-aredus în ultimele luni, soldul ajungând la echivalentul a 6,2 mld.euro luna trecută, potrivit statisticilor BNR.

Volatilitatea dobânzilor de pe piaţa interbancară a avut, deasemenea, un impact important asupra scumpirii creditelor, având învedere că legea obligă băncile să lege toate împrumuturile cudobânzi variabile de un indicator public. Dobânda medie la carebăncile locale au reuşit să atragă de pe piaţa monetară depozite cuscadenţa la trei luni a urcat în iulie cu 0,3 puncte procentuale,până la 7,2% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO