Bănci și Asigurări

Creditul de consum a crescut în octombrie cu peste 7% şi a ajuns la cel mai ridicat nivel de după criză

Creditul de consum a crescut în octombrie cu peste 7%...

Autor: Anelis Baciu

30.11.2018, 00:07 617

Stocul creditelor de consum şi alte scopuri în lei şi valută din bilanţurile băncilor locale a avansat cu peste 7% în intervalul octombrie 2017-octom­brie 2018 şi s-a apropiat de pragul de 59 mld. lei, potrivit BNR. Nivelul atins în lu­na octombrie 2018 este cel mai ridicat din pe­rioada de după criză.

Majorarea sto­cu­lui de finanţări pentru consum a venit ex­clusiv de pe seg­mentul cre­ditelor în lei.

Împru­muturile în mo­ne­dă locală accesate de popu­laţie însumau 46 mld. lei la fi­nalul lunii octombrie a acestui an, ceea ce înseamnă 78% din totalul finanţărilor pentru consum acordate de către bănci. În ultimul an creditele de consum în lei s-au majorat cu peste 14%.

Pe de altă parte, împrumuturile noi în valută sunt aproape inexistente pe segmentul de retail, iar rambur­sările determină reducerea stocului de la lună la lună.

După primele zece luni ale acestui an stocul creditelor în valută ajungea la 12,9 mld. lei. Spre comparaţie, în luna octombrie din 2017 finanţările pen­tru consum în valută însumau aproape 15 mld. lei.

Creditul de con­sum nu şi-a epuizat resursele de creştere, iar reluarea creşterii do­bânzilor nu a creat un sen­timent de teamă în rândul popu­laţiei, în condiţiile în care majoritatea băn­cilor oferă dobânzi fixe la finan­ţările pentru consum pe toată durata împrumutului.

În luna octombrie a acestui an dobânda medie anuală efectivă (DAE) ajungea la 10,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO