Bănci și Asigurări

Creditul de consum a devenit principala sursă pentru rotunjirea veniturilor bancherilor

Creditul de consum a devenit principala sursă pentru...

Autor: Anelis Baciu

04.10.2016, 00:06 493

Creditele de consum continuă să crească cu 9% pe an, în timp ce finanţările ipotecare au încetinit

Băncile locale aveau în bilanţuri la finalul lunii august a acestui an credite pen­tru consum şi alte scopuri în mo­nedă locală în valoare de 35,2 miliarde de lei (echivalentul a 7,9 mld. euro), cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potri­vit datelor BNR.

Creşterea credi­tu­lui de consum vine în contextul în care fi­nanţările ipotecare au început să dea sem­ne de oboseală du­pă in­tro­ducerea le­gii dării în plată, vân­zările noi fiind sem­ni­fi­cativ mai mici. Cre­ditul de con­sum pen­tru populaţie a de­venit astfel princi­pa­lul motor al acti­vi­tă­ţii de creditare de re­tail şi implicit una din sur­sele de bază pen­tru ro­tunjirea ve­ni­turilor bancherilor.

Accelerarea din ul­tima perioadă a împru­mu­tu­ri­lor de consum a fost susţinută de do­bân­zile foarte joase, dar şi de revenirea în­cre­derii populaţiei în evoluţia eco­nomiei şi creşterea apetitu­lui pentru consum.

Creditele pentru nevoi personale asigură marje bune de câştig, de aceea multe bănci au mizat pe acestea pentru a-şi reface sursele de venituri. Pe de altă parte, acest tip de împrumuturi poartă şi riscuri mai mari de vreme ce nu au garanţii în spate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO