Bănci și Asigurări

Creditul de consum se apropie de pragul de 20 mld. euro, sustinut de finantarile in valuta

Creditul de consum se apropie de pragul de 20 mld. euro, sustinut de finantarile in valuta
09.11.2008, 18:38 20

Soldul creditelor de consum, cumulat lei si valuta, a ajuns astfel in septembrie la echivalentul a 72 miliarde lei (19,3 miliarde euro), pe fondul unei cresteri anualizate mai lente fata de lunile de la inceputul lui 2008, arata datele publicate de Banca Nationala.

Cresterea anualizata s-a stabilizat in septembrie la 52%, intrerupand astfel un sir de sase luni consecutive de incetinire. In decembrie anul trecut creditul de consum crestea cu pasi anuali de 81%.
Strategia adoptata de banci in primavara aceasta s-a concentrat pe atragere de depozite, in conditiile majorarii dobanzii de referinta, in timp ce creditarea populatiei era de asteptat sa incetineasca, in urma masurilor luate de BNR, spun analistii. Acestia explica cresterea anualizata mai lenta a soldului creditelor si prin raportarea la o baza din ce in ce mai mare, asa-numitul "efect de baza nefavorabil".
"Incetinirea imprumuturilor poate fi explicata si prin prisma efectului de baza, insa mai trebuie sa mai mentionam atat cresterea gradului de saturatie al consumului, cat si efectul inaspririi reglementarilor bancare, expresie a accentuarii prudentei intr-un contex global sensibil", a comentat Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Soldul creditului in valuta a fost cel care a sustinut in luna septembrie cresterea lunara a soldului total, de 5,4%. Creditul in valuta a ajuns la o valoare exprimata in lei de 34,4 miliarde (9,2 miliarde euro), accelerand fata de luna august cu 9,6%, cel mai rapid ritm de crestere lunara inregistrat in acest an.
Ritmul inalt de crestere a fost insa influentat si de variatia cursului, in conditiile in care BNR raporteaza toate datele (inclusiv soldul creditului in valuta) in lei.
La sfarsitul lui septembrie, cursul leu/euro inregistra o crestere cu 5,6%, astfel ca exprimata in euro cresterea ar fi fost mult mai mica. "Probabil este si expresia unui comportament conjunctural", mai spune Libocor.
Pe de alta parte, creditul in lei a crescut in septembrie cu unul din cele mai scazute ritmuri lunare din acest an, de 1,9%, ajungand la 37,9 miliarde lei (10,2 miliarde euro). In valoare absoluta, in luna septembrie bancile au dat cu 2,2 miliarde lei (600 milioane euro) mai multe credite in valuta decat credite in lei. Doar 19% din creditele acordate in luna septembrie de banci clientilor persoane fizice au fost in lei.
Desi statisticile BNR pe luna septembrie arata inca o preferinta pentru finantarile in devize, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat recent ca se va trece treptat de la creditarea in valuta la creditarea in lei, explicand ca bancile-mama isi reduc liniile de finantare deschise de filialele locale, si cum resursele atrase de la populatie in valuta nu sunt suficiente, se va tempera creditarea in valuta.
Inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat la inceputul saptamanii trecute ca se asteapta la o temperare puternica a creditului in valuta, in conditiile in care bancile nu vor mai primi cu aceeasi usurinta finantari de la actionarii lor straini.
BNR a decis chiar sa reduca rezervele minime la lei pentru a stimula creditarea in moneda locala, ceea ce ar trebui sa contrabalanseze incetinirea puternica a creditului in valuta. In primul semestru din acest an, in timp ce creditul de consum in lei isi tempera de la o luna la alta ritmul anualizat de crestere cu circa 2 sau 3 puncte procentuale, scaderea ritmurilor anualizate la valuta a fost mai accelerata. Creditul in valuta a incetinit in mai cresterea anualizata cu 10 puncte procentuale, in iulie cu 29 puncte, urmand ca in luna august sa franeze din nou cu 22 puncte procentuale, pana la o crestere anualizata de 86%, mentinuta si in luna septembrie. Explicatia este, din nou, efectul de baza nefavorabil, in conditiile in care soldul creditelor crestea semnificativ in aceeasi perioada din 2007, ca urmare a relaxarii normelor de creditare de catre BNR. Analistii estimeaza in continuare o temperare a creditarii.
"Cred ca ritmul de crestere al creditului va incetini si in urmatoarele luni, urmand ca in 2009 sa ajunga la circa 15-20%. Sper ca populatia a ramas cu cel putin un invatamant din lectia creditului: imprumuturile in moneda in care incasezi veniturile nu implica risc de curs de schimb", a mai precizat Florian Libocor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO