Bănci și Asigurări

Creditul de retail: vanzarile cresc, dar nu mai acopera rambursarile

Creditul de retail: vanzarile cresc, dar nu mai acopera rambursarile

Serban Epure, director general al Biroului de Credit: In martie s-au inregistrat 443.000 de consultari, fata de 309.000 in februarie. Vedem o crestere semnificativa fata de luna precedenta.

05.04.2009, 17:33 103

In martie, la Biroul de Credit s-au inregistrat 443.000 de interogari ale bancilor privind clientii, in crestere cu 43% fata de luna februarie. Comparativ insa cu martie anul trecut, numarul interogarilor ramane cu 31% mai mic. In februarie, scaderea (fata de aceeasi luna din 2008) era de 46%.

"Au inceput sa apara si semnale pozitive. In martie s-au inregistrat 443.000 de consultari, fata de 309.000 in februarie. O parte din acestea, circa 60.000, reprezinta monitorizari de portofolii (consultari din partea bancilor privind situatia clientilor, fara a insemna o noua aplicatie de credit - n.red.), dar in principiu restul reprezinta cerere noua de credite. Vedem o crestere semnificativa fata de luna precedenta", spune Serban Marian Epure, director general al Biroului de Credit.
La acordarea unui imprumut, bancile interogheaza baza de date a Biroului de Credit, pentru a afla daca respectivul client are si alte credite sau chiar restante pe care nu le-a declarat. Astfel, numarul de interogari permite o buna aproximare a numarului de aplicatii de credit analizate de bancile partenere.
Datele BNR arata evolutia creditelor numai pana in luna februarie, datele pentru luna martie urmand sa apara abia la sfarsitul lui aprilie.
 
Populatia a obosit
Soldul creditelor contractate de populatie a scazut incepand din octombrie 2008 pana in februarie anul acesta.
Soldul creditelor in lei a coborat in februarie pana la 40,38 mld. lei, de la 41,38 cat era in octombrie trecut. Soldul creditelor in euro a coborat in aceeasi perioada pana la 14,64, de la 14,93 mld. euro. Bancherii vad de asemenea o revenire a cererii de credite in martie, desi noteaza ca vanzarile sunt mult mai mici decat in primavara trecuta.
"Portofoliul (de credite de retail, n. red.) s-a construit foarte rapid, atingand chiar si ritmuri anualizate de 170% pe unele segmente. Acum ritmul este la 30% din ce era anul trecut. Va trece un an de zile pana cand vanzarile lunare de credite vor acoperi rambursarile", spune Sorin Mititelu, directorul directiei Produse Retail si Dezvoltare Afaceri in BCR. El noteaza ca in primul trimestru vanzarile de credite au inregistrat cresteri de la o luna la alta cu circa 10%, insa plecand de la o baza foarte redusa in ianuarie.
In aceste conditii, soldul creditelor de retail va continua probabil sa inregistreze scaderi in perioada urmatoare, anticipeaza directorul BCR.
"Simt ca piata s-a dezghetat un pic fata de ianuarie. Dar e clar ca oamenii se hotarasc mai greu sa cumpere ceva. E nesiguranta in piata", spune Gabriela Nistor, director executiv in cadrul Bancii Transilvania, care coordoneaza operatiunile de retail.
Revenirea cererii de credite din partea clientilor a fost corelata cu aparitia primelor semnale privind ieftinirea creditelor. 
In martie au aparut primele anunturi din partea bancilor privind relaxarea conditiilor de creditare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO