Bănci și Asigurări

Creditul guvernamental a ajuns la 30% din totalul împrumuturilor. Acum şapte ani ponderea era de 6%

Creditul guvernamental a ajuns la 30% din totalul...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2015, 00:08 454

Creditele acordate de bănci statului cumulau la finele lunii februarie 91 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), ceea ce reprezintă o pondere de 30% din totalul creditului intern, care a ajuns la 300 mld. lei, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în a doua lună din 2008 ponderea creditului neguvernamental era de 6% din totalul împrumuturilor.

Creditul guvernamental a crescut cu 8% în ultimul an, în timp ce finanţările acordate populaţiei şi companiilor s-au contractat cu 4% şi au ajuns la 210 miliarde de lei.

Comparativ cu prima lună din acest an, împrumuturile acordate de bănci statului s-au majorat cu 5%, respectiv cu 4 mld. lei, iar creditul neguvernamental a scăzut uşor.

Într-un interval de şapte ani, creditul guvernamental a crescut de nouă ori, în timp ce împrumuturile de retail şi corporate au crescut cu doar o treime.

„Reglementările europene, cum ar fi Basel III, încurajează băncile să meargă în direcţia creditului guvernamental care este încadrat drept clasă de risc zero. Normele sunt din în ce mai stricte în ceea ce priveşte structura riscului băncilor şi atunci băncile sunt împinse către această finanţare. Reglementările fac ca băncile din Europa şi din lume să aibă un avantaj dacă au în portofoliu credite guvernamentale“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Ponderea creditelor acordate de bănci statului în totalul împrumuturilor a crescut de cinci ori în ultimii şapte ani, evoluţie care îşi pune amprenta asupra economiei în condiţiile în care băncile acordă împrumuturi din ce în ce mai mari statului şi aleg să nu finanţeze populaţia şi companiile.

În ultimul an stocul finanţărilor acordate de sectorul bancar, care finanţează în proporţie de 90% economia, a scăzut cu aproape 8 miliarde de lei, în condiţiile în care vânzările noi nu au reuşit să acopere sumele rambursate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO