Bănci și Asigurări

Creditul guvernamental a ajuns la o treime din totalul împrumuturilor. Acum şapte ani, ponderea era de 6%

Creditul guvernamental a ajuns la o treime din totalul...

Autor: Liviu Popescu

18.06.2015, 00:00 212

Finanţările acordate de bănci statului cumulau 86 miliarde de lei (19 mld. euro) la finele lunii aprilie, ceea ce reprezintă 29% din totalul creditului intern, care a ajuns la 296 mld. lei, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în aprilie 2008, ponderea era de 6% din totalul împrumuturilor. Într-un interval de şapte ani, împrumutul guvernamental a crescut de 11 ori, pornind însă de la o baza foarte joasă, în timp ce împrumuturile retail şi corporate s-au dublat. În aprilie, creditul guvernamental a crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce creditul neguvernamental s-a diminuat cu 4%.

În ultimul an, stocul finanţărilor acordate populaţiei şi companiilor s-au contractat cu 8 mld. lei. Deteriorarea stocului de credite a fost accentuată şi de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, început în vara anului trecut. Bancherii nu deschid mai mult robinetul creditării dar tot ei se plâng că nu găsesc suficienţi clienţi pe care să îi crediteze şi că riscurile în economie sunt prea mari. Soldul creditului acordat în valută de bănci companiilor s-a diminuat cu 12% în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 114 mld. lei, în timp ce împrumuturile în lei către companii au crescut cu 1% la 53 mld. lei. Un procent de 64% dintre companiile care au participat la un sondaj derulat de BNR au raportat că nu ar lua un credit în lei, iar 68% nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO