Bănci și Asigurări

Creditul privat a crescut cu 0,5% în noiembrie, datorită împrumuturilor în valută

Creditul privat a crescut cu 0,5% în noiembrie, datorită împrumuturilor în valută

Autor: Ciprian Botea

27.12.2010, 13:40 32

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor acrescut în noiembrie cu 0,5% faţă de luna anterioară, până la 207,9miliarde lei (echivalentul a 48,5 mld. euro), arată datelepublicate de BNR. Faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut,creditul neguvernamental a crescut cu 3,5%.

Creşterea creditului privat se datorează în continuareîmprumuturilor în valută, care au avansat luna trecută, la valoriexpirmate în lei, cu 1,2% faţă de octombrie şi cu 8,2% faţă desfârşitul lui noiembrie 2009, ajungând la 130,8 miliarde lei(echivalentul a 30,5 mld. euro). Exprimat în euro, soldulcreditelor în valută a crescut cu 0,8% în noiembrie.

În schimb, valoarea împrumuturilor în moneda naţională s-acontractat atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de aceeaşiperiodă a anului trecut, cu 0,6% respectiv 3,6%. Soldul credituluineguvernamental în lei ajungea în noiembrie la 77 miliarde lei.

În paralel, creditul guvernamental a crescut în noiembrie cu8,2%, la 58,3 miliarde lei.

Statisticile referitoare la creditare au fost distorsionate înultimele luni de refinanţările de credite, băncile raportândcredite noi fără ca de fapt să fie acordate finanţări noi lanivelul pieţei. În acelaşi timp, unele bănci continuă să mutecredite în străinătate pentru optimizarea bilanţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO