Bănci și Asigurări

Cresc din nou dobânzile la creditele de consum în lei după ce promoţiile n-au adus volumele scontate

Promoţiile la creditele de consum au dispărut însă în mare parte de pe piaţă, bancherii marşând în prezent pe vânzarea de credite imobiliare şi refinanţări

Cresc din nou dobânzile la creditele de consum în lei după ce promoţiile n-au adus volumele scontate

Autor: Ciprian Botea

03.08.2011, 00:07 950

Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei asărit în luna iunie cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la 15,8% pean după ce anterior finanţările se ieftiniseră timp de trei luniconsecutive, arată datele BNR. Şi creditele cu garanţii în euro audevenit mai greu de obţinut, dar avansul dobânzilor în acest caz afost mai puţin vizibil, de circa 0,15 puncte.

"Cred că este vorba de incertitudinile mai mari privind evoluţiapieţelor financiare. Acestea se reflectă mai repede în creditul deconsum, care este mai volatil decât cel ipotecar. Odată încheiatcontractul, banca îşi asumă toate riscurile la un credit de consum,în timp ce la creditele ipotecare riscurile sunt transferate înmare parte clientului", comentează analistul financiar AurelianDochia.

Un val de promoţii la creditele de consum a fost aruncat pepiaţă de bancheri în primăvară, dar acestea nu au încurajatclienţii să se împrumute mai mult, astfel că în continuarevânzările noi nu reuşesc să depă­şească rambursările. Soldulcreditelor de con­sum în lei ajungea la 26,2 mld. lei la sfâr­şitullunii iunie, ceea ce înseamnă o scădere de 20% faţă de aceeaşiperioadă din 2010.

Aurelian Dochia, analist financiar: Cred că este vorba de incertitudinile mai mari privind evoluţia pieţelor financiare. Acestea se reflectă mai repede în creditul de consum, care este mai volatil decât cel ipotecar. Odată încheiat contractul, banca îşi asumă toate riscurile la un credit de consum, în timp ce la creditele ipotecare riscurile sunt transferate în mare parte clientului.Promoţiilela creditele de consum au dispărut însă în mare parte de pe piaţă,bancherii marşând în prezent pe vânzarea de credite imobiliare şirefinanţări. Dobânzile la creditele garantate au crescut însăpentru a doua lună consectutiv în iunie, costul efectiv urcând la6,6% pe an, cu aproape un punct procentual mai mult decât lajumătatea anului trecut. Bancherii lansaseră o ofensivă pe creditulde consum şi în primăvara anului trecut, care a fost însă înăbuşitărapid de măsurile de ajustare fiscală adoptate de Guvern. Creditelede consum au fost promovate pe perioade scurte de timp încondiţiile în care bancherii nu sunt dispuşi să reia agresivvânzarea de finanţări fără garanţii.

"Există o schimbare de structură faţă de trecut. Băncile nu preaau apetit pentru a vinde credite de consum pentru că acestea augenerat cele mai mari probleme şi înregistrează cele mai marirestanţe", afirmă Dochia.

Băncile au renunţat repede la promoţii în condiţiile în carereducerile de dobândă s-au reflectat rapid în veniturile băncilor.De exemplu, BCR şi BRD, cele mai mari bănci locale, au raportatcâştiguri mai mici din dobânzi în primele şase luni, dobânzilepromo­ţionale având un impact negativ vizibil asupra marjelor.

Pe de altă parte, scăderea dobânzilor nici nu a avut efectulscontat în condiţiile în care băncile nu au reuşit să generezevolume foarte mari din cauza cererii reduse, astfel că soldurile decredite de retail s-au erodat în continuare, iar bancherii au fostnevoiţi să revină la pricingul normal.

La nivelul întregii pieţe dobânda medie la creditele noi acoborât cu aproape o jumătate de punct procentual în iunie,ajungând la 10,1% pe an, mişcarea descendentă datorându-seieftinirii finanţărilor pentru companii.

Companiile rămân clienţii preferaţi

Dobânda medie la creditele în lei acordate firmelor a coborât la9,3% pe an la jumătatea acestui an, în condiţiile în care bancheriivăd riscuri mai mici pe acest segment. Costurile suportate decompanii au scăzut cu aproape trei puncte procentuale în ultimulan.

"Companiile s-au aflat într-un proces de restructurare. Acesteaau fost prinse de criză cu datorii mari şi a trebuit să-şi reducăgradul de îndatorare. Pe măsură ce companiile îşi îmbunătăţescbilanţurile, şi cererea de credite se va revigora. Depinde însă cumva evolua situaţia economică pe plan local şi internaţional", spuneDochia.

Firmele aveau la sfârşitul lunii iunie datorii cumulate deaproape 112 miliarde de lei (circa 24 de miliarde de euro), încreştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bancherii spun că în general preferă să crediteze companiile dinindustrie, în special pe cele care produc pentru export.

ING scumpeşte creditele în lei

Olandezii de la ING au majorat cu un punct procentual marja dedobândă la toate creditele în lei începând din această lună. Lacreditele de nevoi personale cu garanţie dobânzile nominale sesituează în prezent între 11,4% şi 14,9% pe an, în timp ceîmprumuturile fără garanţii sunt vândute la o dobândă de 16,6% pean. Clienţii care îşi încasează salariul într-un cont curentdeschis la bancă plătesc o dobândă redusă cu două puncteprocentuale faţă de oferta standard la creditele de consum. Marjade dobândă la cardurile de credit şi facilitatea de descoperit decont a fost menţinută la 11% şi respectiv 10,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO