Bănci și Asigurări

Creşte interesul pentru plasamentele nebancare. Comisioanele mari şterg câştigurile modice obţinute din depozitele la termen

Creşte interesul pentru plasamentele nebancare....

Autor: Liviu Popescu

20.01.2016, 00:07 1856

Mulţi românii se întreabă dacă mai este rentabil să-şi plaseze econo­mi­ile într-un depozit la termen în condiţiile în care bonificaţiile plătite de bancheri pentru depozitele în lei au ajuns la minime istorice.

Spre exemplu, pen­­­tru un depozit la ter­­men de 5.000 de lei con­stituit pe o perioadă de un an, cea mai mare bonificaţie afişează în prezent un ni­vel al do­bânzii de 2,65% pe an.

Clientul poate ri­dica după 12 luni tot în jur de 5.000 de lei, după plata co­­misioanelor de deschidere.

Dacă do­reşte să-şi retragă banii mai devre­me de 12 luni, va plăti un comision de 0,5% din suma depusă. Astfel, se poate ajunge în situaţia în care clientul poate retrage chiar mai puţin decât a depus.

Pe de altă parte, pentru un cont curent de economii de valoare asemă­nă­toare, cea mai mare bonificaţia plă­tită afişează în prezent un nivel de 2,8% pe an.

Suma acu­mulată după un an ajunge la 5.100 de lei, potrivit da­telor agregate de por­­talul financiar conso.ro.

Bonificaţiile tot mai mici la depozite pot îm­pin­ge românii spre sur­se alternati­ve de pla­sa­re a econo­miilor, cum ar fi investiţiile în fonduri de acţiuni sau obligaţiuni, conturi curente sau investiţii la bursă.

Care este însă instrumentul finan­ciar care aduce cel mai mare randa­ment faţă de un depozit bancar?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO