Creşte interesul pentru plasamentele nebancare. Comisioanele mari şterg câştigurile modice obţinute din depozitele la termen

20 ian 2016 Autor: Liviu Popescu

Mulţi românii se întreabă dacă mai este rentabil să-şi plaseze econo­mi­ile într-un depozit la termen în condiţiile în care bonificaţiile plătite de bancheri pentru depozitele în lei au ajuns la minime istorice.

Spre exemplu, pen­­­tru un depozit la ter­­men de 5.000 de lei con­stituit pe o perioadă de un an, cea mai mare bonificaţie afişează în prezent un ni­vel al do­bânzii de 2,65% pe an.

Clientul poate ri­dica după 12 luni tot în jur de 5.000 de lei, după plata co­­misioanelor de deschidere.

Dacă do­reşte să-şi retragă banii mai devre­me de 12 luni, va plăti un comision de 0,5% din suma depusă. Astfel, se poate ajunge în situaţia în care clientul poate retrage chiar mai puţin decât a depus.

Pe de altă parte, pentru un cont curent de economii de valoare asemă­nă­toare, cea mai mare bonificaţia plă­tită afişează în prezent un nivel de 2,8% pe an.

Suma acu­mulată după un an ajunge la 5.100 de lei, potrivit da­telor agregate de por­­talul financiar conso.ro.

Bonificaţiile tot mai mici la depozite pot îm­pin­ge românii spre sur­se alternati­ve de pla­sa­re a econo­miilor, cum ar fi investiţiile în fonduri de acţiuni sau obligaţiuni, conturi curente sau investiţii la bursă.

Care este însă instrumentul finan­ciar care aduce cel mai mare randa­ment faţă de un depozit bancar?

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2016

 
Cuvinte cheie:
plasamente nebancare
, depozite
, comisioane
, bancheri
, depozite in lei
, investitii
, actiuni
, bursa
, cont curent
, economii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide