Bănci și Asigurări

Creşterea cursului de schimb, sprint sau cursă lungă? Ce spun analiştii şi pe cine dă vina guvernul. Euro a urcat săptămâna aceasta la un nou maxim istoric

Creşterea cursului de schimb, sprint sau cursă lungă?...

Autor: Ştefan Stan

24.11.2017, 16:49 4058

Cursul de schimb leu/euro a urcat săptămâna aceasta la un nou nivel record, atingând marţi maximul istoric de 4,6551 lei/euro, cea mai ridicată valoare din toate timpurile, după ce a deschis săptămâna la 4,6469. Cursul BNR anunţat vineri a fost de 4,6536 lei, euro închizând săptămâna cu un declin uşor, dar rămânând aproape de cel mai ridicat nivel din istorie. Euro s-a apreciat în raport cu leul cu 0,14% săptămâna aceasta, însă aceasta vine după un lung şir de creşteri. 

În timp ce analiştii dau vina pe presiunile inflaţioniste şi pe deficitul balanţei comerciale, guvernul dă vina pe BNR că nu intervine şi pe bănci că ar vrea să se ”răzbune”. 

Întrebat care este explicaţia deprecierii monedei naţionale în raport cu euro, Mihai Tudose a răspuns: ”Vă recomand călduros să vorbiţi cu Banca Naţională care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate şi trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o. Întrebaţi domnia sa, Banca”.

Un alt reproş adus Băncii Naţionale este că a autorizat băncile să reducă nivelul depozitelor minime. ”BNR a spus, în înţelepciunea ei, băncilor din România că sunt bune, solide şi nu mai au nevoie să ţină 10% depozite, că poate să fie 8% ceea ce le-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 de milioane au plecat deja din ţară. Ei au avut lei şi i-au schimbat în euro ca să-i scoată din ţară. Tot băncile au creat acest lucru”, a spus premierul.

Premierul nu a exclus ca deprecierea leului în raport cu euro să fie ”o răzbunare” a băncilor. ”Poate este şi o răzbunare a unei părţi a sistemului bancar datorită faptului că-i punem să plătească taxe pentru că, după ce am fost foarte determinaţi pe această zonă, au început să aibă profit. La 9 luni, sunt toate pe profit”, a afirmat Tudose.

Costin Lianu, profesor universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, crede că deprecierea leului trebuie privită pe termen mediu pe lung şi că aceasta nu ar trebui să genereze panică sau temeri în piaţă. „Există mecanisme şi posibilităţi de a stăpâni acest fenomen. Deprecierea vine pe fundalul unui decalaj de compe­titi­vitate a economiei româneşti şi pe accentuarea deficitului balanţei comerciale. Cheia soluţiilor pe termen mediu şi lung este o agresivitate mai mare la export şi o competitivitate mai ridicată“, spune Lianu.

El consideră că lipsa de performanţă a economiei româneşti este principalul motiv din spatele de­precierii leului, şi că o economie ca noastră, fără competitivitate şi inovare nu poate trece aceste perioade de evoluţii nefavorabile ale cursului.

„Dacă studiem istoria econo­miilor naţionale, vedem că exact când există supraîncălziri ale creşterii economice, bazate pe consum, fix atunci apar deprecierile. Şi acestea vor duce la inflaţie, dacă nu avem un efort naţional pentru competi­tivitate şi de urmărire a unor strategii. Ce ne omoară este viziunea asupra com­petitivităţii româneşti“, explică Lianu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO