Bănci și Asigurări

Creşterea depozitelor populaţiei a frânat brusc şi a ajuns la 3% faţă de 15% în 2009. O treime din depozite sunt în Bucureşti

Autor: Ciprian Botea

24.10.2014, 00:00 146

Specialiştii BNR spun că liniile de finanţare din partea băncilor-mamă rămân de bază în condiţiile în care depozitele de la clientelă au scadenţe foarte scurte, iar creditele în valută rămân la un nivel semnificativ.

Depozitele constituite la bănci de clienţii persoane fizice înregistrau o creştere anuală în termeni reali (incluzând impactul inflaţiei) de numai 3% la finalul lunii august, comparativ cu un nivel de 15% în 2009, în mo­men­tul de apogeu al crizei, potrivit BNR. Anul trecut, creşterea depo­zitelor era de 5%.

Clienţii de retail aveau depozite la ter­men şi conturi curente şi de economii de peste 130 de miliarde de lei (30 mld. euro) în august, aproape două treimi fiind economii în lei. Spre comparaţie, la finalul lui 2008 depozitele populaţiei însumau 83 de mili­arde de lei.

După creşteri de două cifre la începutul crizei, generate de temerile privind evoluţia viitoare a economiei şi inclusiv a veniturilor proprii, dinamica stocului depozitelor s-a temperat în ultimul an şi jumătate, odată cu primele semne ale revenirii apetitului pentru consum, dar şi pe fondul scăderii dobânzilor oferite de bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO