Bănci și Asigurări

Creşterea dobânzilor reprezintă un bun semnal pentru sectorul bancar

Creşterea dobânzilor reprezintă un bun semnal pentru...

Autor: Cristian Hostiuc

17.01.2017, 11:36 531

Creşterea randamentelor titlurilor financiare emise de state reprezintă un bun semnal pentru sectorul bancar, susţine Ewald Nowotny, guvernatorul Băcii Naţionale a Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor al BCE(Băncii Centrale Europene).

El a a data ca exemplu obligaţiunile emise de Germania şi Austria, al căror randamente(dobânda efectivă) au crescut în ultimele luni ca urmare a politicilor BCE, dar şi a alegerii lui Donald Trump ca preşedinte ala Americii.

Guvernatorul a făcut aceste declaraţii în deschiderea conferinţei Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment pentru lumea financiară din Europa Centrală şi de Est.

El a lăsat să se înţeleagă că o creştere economică mai mare va duce la scăderea şomajului, care apoi va duce la creşterea dobânzilor bancare, ceea ce va fi bine pentru sistemul bancar european.

De mai bine de 2 ani, BCE încearcă să prevină o deflaţie la nivelul Europei pompând sute de miliarde de euro în sistemul financiar în încercarea de a readuce creşterea inflaţiei şi creşterea economică.

Guvernatorul Băncii Austriei spune că acum problema sistemului bancar european o reprezintă rezolvarea situaţiei creditelor neperformante, care deabia acum au început să apară la suprafaţă, când muzica s-a oprit.

Italia este dată ca exemplu negativ pentru valoarea mare a creditelor neperformante, de peste 360 de miliarde de euro.

Hans Jorg Schelling, ministrul de Finanţe al Austriei spune că creditele neperformante, de peste 1 trilion de euro la nivelul Uniunii Europene trebuie rezolvată mai rapid pentru a rezolva problema băncilor şi a le readuce profitabilitatea.

Din păcate, aceste credite neperformante sunt concentrate doar în câteva ţări, ceea ce face procesul de curăţare mai dificil, a menţionat el.

Ministrul spune că băncile trebuie să fie mai profitabile pentru a rezista tuturor şocurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO