Bănci și Asigurări

Creşterea dolarului, de patru ori cât dobânda de la bancă

Creşterea dolarului, de patru ori cât dobânda de la...

Autor: Liviu Popescu

22.12.2014, 00:07 982

Dolarul s-a apreciat cu 12% faţă de leu anul acesta, un câştig de patru ori mai mare decât dobânda de la bancă pentru cine a pariat pe moneda americană, după ce a ajuns aproape de 1,2 unităţi/euro, adică aproape de maximul din vara lui 2012, când criza datoriei suverane a Greciei ajunsese la apogeu şi punea sub semnul întrebării chiar integritatea zonei euro.

„Pe piaţa valutară interna­ţională, 2014 a fost anul dolarului, moneda americană consemnând aprecieri în raport cu monedele ţărilor dezvoltate, dar şi faţă de monedele statelor emergente şi în dezvoltare“, potrivit unui raport al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Dolarul s-a apreciat cu 11% faţă de euro şi a crescut cu peste 8% faţă de monedele din Elveţia, Australia şi Canada. Cotaţia dolar/euro este de 1,22 unităţi în prezent. BNR a afişat vineri un curs de aproape 3,65 lei/dolar, maximul atins din august 2012 încoace.

Maximul istoric al cursului de schimb leu/dolar pe piaţa valutară locală, de 3,8 lei, a fost atins în iulie 2012, când cotaţiile internaţionale atinseseră 1,2 dolari/euro, iar în paralel moneda naţională se deprecia în faţa monedei europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO