Veste bună de la Statistică

Creşterea economică a sărit în aer. PIB-ul a crescut cu 3,5%. Cele mai bune date din ultimii 5 ani. Economia merge mai bine decât cred analiştii

14 feb 2014 Autor: Claudia Medrega

Economia a crescut anul trecut cu 3,5% comparativ cu anul 2012, depăşind şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor şi ale autorităţilor. Acesta a fost cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii cinci ani.

Majoritatea estimărilor analiştilor indicau o ascensiune a economiei de 2,7-3% pentru 2013, evoluţia fiind influenţată de anul agricol foarte bun şi ascensiunea exporturilor.

În ultimul trimestru din 2013 PIB-ul a făcut un salt de 5,2% faţă de acelaşi trimestru din 2012, pe serie brută, conform datelor estimative anunţate de Institutul de Statistică, luând prin surprindere pe toată lumea. Comparativ cu trimestrul III 2013 creşterea PIB a fost de 1,7% (date ajustate sezonier).

Pentru 2014 analiştii estimează încetinirea avansului PIB în jurul a 2,3%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire treptată a cererii interne, în timp ce agricultura va avea o influenţă nefavorabilă.

 
Cuvinte cheie:
analisti
, crestere
, economie
, pib
, crestere economica
, saritura
, estimari
, autoritati

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide