Bănci și Asigurări

Creşterea economică uriaşă a României a luat prin surprindere analiştii, dar nu reuşeşte să îi convingă că e sustenabilă: UniCredit îşi păstrează rezervele şi estimează o încetinire puternică anul viitor, la 3,5%

Creşterea economică uriaşă a României a luat prin...

Autor: Ştefan Stan

06.12.2017, 11:59 642

Creşterea economică a României de 8,8% a fost confirmată în trimestrul al treilea din 2017, după ce a urcat cu 2,6% comparative cu T2 2017, ajustat senzonier. Expansiunea anuală este cu aproximativ 3 puncte procentuale mai ridicată decât era anticipat de UniCredit şi de piaţă.

Pe partea de ofertă, principalul driver al supra-performanţei în comparativ cu estimările analiştilor de la UniCredit a fost agricultura, datorită recoltei excepţionale de toamna aceasta, care reprezintă 67% din surpriză. Restul ”surprizei” a fost generat de o scădere mai temperată a sectorului construcţiilor, de minus 1% yoy în T3 faţă de -4% yoy în T2, dar şi de o expansiune mai puternică a vânzărilor din retail, de 9,7% în T3, faţă de 8,7% în T2. Activităţile culturale şi taxele au contribuit de asemenea la creşterea economică, cu un plus de 9,2%, respectiv de 7,2%.

Industria a fost în linie cu aşteptările şi a rămas un important driver de creştere, respective 1,8 puncte procentuale contribuţie la creştere, susţinută de producţia industrial europeană puternică. Pe partea de cerere, consumul privat aproape şi-a dublat ritmul de creştere, la 13,1% yoy în T3 2017, faţă de 7,7% yoy în T2 2017, şi continua să fie cel mai important motor al creşterii, fiind responsabil de 91% din expansiunea anuală în T3.  

Creşterea consumului privat nu a declanşat o accelerare corespunzătoare a importurilor, păstrând un ritm de creştere relative stabil, de 11% you în T2 şi T3.

Investiţiile au performat mai bine decât era anticipat, cu o creştere de 8,8% în T3, în timp ce exporturile au scăzut pentru al doileae trimestru consecutive, cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  

Creşterea anuală în primele 9 luni este de 7%, semnificativ peste estimările analiştilor. UniCredit anunţă astfel că îşi revizuieşte prognoza de creştere pentru 2017 la aproximativ 6%, dar îşi păstrează rezervele legate de sustenabilitatea creşterii şi estimează o încetinire la 3,5% în 2017.

Rezervele UniCredit vin din cauză că, susţine banca, consumult privat este încurajat de măsuri pro-ciclice, şi îşi va pierde din momentum. Deşi susţinerea din industrie va rămâne puternic, nu va reuşi să compenseze consumul mai scăzut.

Deficitul bugetar a fost de 0,8% din PIB în ianuarie – octombrie 2017, o creştere de 0,2% în primele 10 luni faţă de 2016. Creşterea veniturilor bugetare accelerează la 10,8% yoy, faţă de 8,8% yoy în primele 9 luni din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO