Bănci și Asigurări

Aveţi credit în euro? Vin rate mai mari

Creşterea Euribor începe să-i ardă la buzunar pe cei cu credite în euro

Creşterea Euribor începe să-i ardă la buzunar pe cei cu credite în euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

01.06.2011, 23:50 7641

Nivelul Euribor la trei luni (indicatorul de care sunt legatedobânzile la majoritatea creditelor în euro acordate de băncilelocale) a crescut cu 0,3 puncte procentuale din martie până înprezent, la 1,43% pe an, ajungând astfel să fie dublu faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut.

Aceasta înseamnă că rata la un credit ipotecar de 50.000 deeuro, acordat pe 25 ani la o dobândă efectivă de 8,5% pe an, vacreşte la sfârşitul lunii cu 10 euro (40 de lei), până la 390 deeuro.

Veştile rele nu se opresc, analiştii estimând că dobânda-cheiela euro va urca la 2% la sfâr­şitul anului, ceea ce ar puteaantrena creş­te­rea Euribor peste pragul de 2,25% pe an. Un nivelal Euribor de 2,25% pe an în decembrie ar însemna încă 30 de euroîn plus la rata lunară.

Evoluţia indicatorului Euribor la trei luni de la începutul anului (%)"Creştereacu un punct procentual a nivelului Euribor până la sfârşitul anuluieste un scenariu plauzibil. Gradul în care clienţii vor resimţiînsă creşterea dobânzilor la euro depinde de evoluţia cursului.Leul s-a apreciat anul acesta chiar dacă presiunea creşteriidobânzii nu a fost absorbită integral de evoluţia cursului",comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda-cheie cu unsfert de punct procentual în aprilie, până la 1,25% pe an, ceea cea antrenat o accelerare a scumpirii finanţării în euro pe piaţainterbancară după ce indicatorul Euribor s-a menţinut la un minimrecord pe parcursul anilor 2009 şi 2010.

Majoritatea băncilor îşi vor actualiza dobânzile variabile lasfârşitul acestei luni, dar o parte din clienţi au resimţit dejascumpirea finanţării în euro. De exemplu, Banca Românească aresetat dobânzile în luna mai şi a majorat cu 0,3 puncteprocentuale costul împrumuturilor de consum cu ipotecă în euro,până la 8,2% pe an, în condiţiile în care marja de câştig a bănciia rămas neschimbată, la 6,75% pe an.

Totuşi, în multe cazuri scumpirea finanţării în euro ar putea firesimţită mai puţin accentuat de către clienţi în condiţiile încare ultimele oferte de credite aruncate pe piaţă au dovedit căbăncile au spaţiu pentru a reduce marjele de dobândă pe măsură ceriscul de ţară scade. Nu în ultimul rând, bancherii nu pot ignoraînju­mătăţirea costului cu rezervele minime obligatorii la pasiveleîn valută, de la 40% în 2009 la 20% în prezent. "Băncile au făcutdeja paşi înainte în sensul reducerii costurilor creditelor, darcred că marjele de dobândă s-ar mai putea reduce doar în cazulfinanţărilor noi", consideră Anghel. Aceasta înseamnă că pentru aobţine o dobândă bună clientul trebuie să apeleze la o refinanţare,însă o astfel de operaţiune presupune costuri.

Creşterea rapidă a Euribor în paralel cu o reducere a costuluifinanţării în lei îngustează diferenţialul dintre dobânzile la euroşi cele în moneda naţională, ceea ce ar putea încuraja clienţii săse împrumute în lei. Nivelul Robor la trei luni (dobânda medie lacare se împrumută între ele principalele bănci locale) a coborât cuaproape o jumătate de punct procentual din aprilie până în prezentşi a ajuns la 5,6% pe an.

În plus, şi ofertele din prezent ale băncilor arată diferit faţăde anii de boom ai creditării, iar în cazul finanţărilor pentruconsum unii jucători afişează dobânzi mai mari cu până la douăpuncte procentuale la euro decât la lei, încercând astfel să îşidetermine clienţii să se împrumute în moneda în care obţinveniturile pentru a diminua riscul valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO