Bănci și Asigurări

Creşterea inflaţiei încă nu se vede în dobânzile la lei: indicele ROBOR la trei luni a închis săptămâna trecută în stagnare, la 1,87%

Creşterea inflaţiei încă nu se vede în dobânzile la...

Autor: Cristina Bellu

13.11.2017, 00:04 1346

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat vineri dimineaţă la 1,87%, situaţie înregistrată şi de ROBOR la 6 luni, care a rămas cotat la 2,03%.

În acelaşi timp, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat la 2,08%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Maximul atins de ROBOR la trei luni a fost la 1,89%, nivel înregistrat la începutul acestei luni. Creşterea dobânzilor la lei a început în luna septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. BNR a încercat să stopeze creşterea ROBOR prin pomparea de bani în economie prin intermediul licitaţiilor repo, fără prea mult succes însă. Valoarea cumulată a operaţiunilor repo realizate în luna octombrie 2017 a depăşit atât nivelul înregistrat pe parcursul întregului an 2014, cât şi totalul injecţiilor de lichiditate prin operaţiuni repo din anul 2015, de 15,7 mld. lei.

Analiştii consideră că ascensiunea din ultimele luni a ROBOR este temporară, majoritatea estimând o stabilizare a indicatorului până la un nivel de 1,3-1,5 % până la finalul anului. Vocile pesimiste indică un ROBOR de 2% la finalul acestui an şi chiar 5% în următoarele şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO