Bănci și Asigurări

Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentaţi oameni din piaţa asigurărilor: „ASF ar trebui să fie desfiinţată, 60-80% din oamenii de acolo nu au pregătirea necesară“

Cristian Constantinescu. Foto Răzvan Lupică

Cristian Constantinescu. Foto Răzvan Lupică

Autor: Sorin Pâslaru

17.03.2014, 00:09 2260

Cristian Constantinescu, fost director la Allianz-Ţiriac între 1993 şi 2010, spune că nu există nimeni în România capabil să conducă această „megaconstrucţie“ de supraveghere a pieţei financiare şi că „bubele“ din asigurări existau de foarte mulţi ani, dar supraveghetorul le-a acoperit.

Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai expe­rimen­taţi specialişti de pe piaţa asigurărilor din Ro­mânia, a spus într-un interviu pentru ZF că Auto­ritatea de Su­pra­ve­ghere Finan­ciară (ASF) ar trebui des­fiinţată, pentru că nu există în acest mo­ment oameni în România cu o viziune integrată asupra celor trei pieţe - asigu­rări, pensii private şi piaţă de capital - pen­tru ca această instituţie să fie eficientă.

„Eu aş desfiinţa ASF-ul şi m-aş întoarce la supravegherile pe fiecare domeniu în parte şi în momentul în care fiecare dintre aceste autorităţi de supraveghere devine autoritate consolidată, nu mai devreme de 5-6 ani, atunci s-ar putea discuta din nou despre supraveghere integrată“, a spus Constanti­nes­cu. Specialist în reasigurări încă dinainte de '89, el a înfiinţat în 1994, cu 3 mil. dolari de la Ion Ţiriac, actuala companie Allianz-Ţiriac, pe care a dus-o la  afaceri de 300 mil. euro şi 2.000 de angajaţi 15 ani mai târziu. În 2010 s-a retras, iar acum are o funcţie de membru în boardul companiei.

Înfiinţarea ASF a precedat cel mai mare scandal de pe piaţa asigurărilor de până în prezent, cu preşedintele şi încă un membru al Consiliului ASF aflaţi în închisoare preventivă, acuzaţi de favorizarea companiei de asigurări Car­patica. „Sin­gurul lu­­cru care s-a întâmplat, spre surprinderea mea, ca o autoritate de supraveghere să înceapă să scoată la lumină bubele. Nu e nicio diferenţă faţă de ce era înainte, piaţa e aceeaşi. Bu­be­le existau de foarte mulţi ani, acoperite de Au­toritatea de Supra­veghere (fosta CSA - n.red.)“, descrie situaţia din prezent de pe piaţa asi­gurărilor Constantinescu.

În afară de scandalul Carpatica, Astra, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, cea mai mare companie de pe piaţa asigurărilor, a fost pusă de ASF sub administrarea specială a KPMG, care urmează să decidă de ce majorare de capital are nevoie compania pentru a se încadra în parametrii de solvabilitate şi lichiditate. Dan Ada­mescu a contestat punerea sub administrare specială, iar procesul este în curs.

Peste situaţia celor două companii, scoaterea la iveală a salariilor din noua instituţie, care la vârf depăşesc instituţii similare din SUA, şi faptul că în structura ASF au ajuns zeci de rude ale politicienilor la vârf, au adus această Au­to­ritate în mijlocul unui vârtej mediatic. „Există extrem de puţini care au lucrat efectiv într-o piaţă şi care au ajuns într-o po­ziţie din ASF. Între 60% şi 80% din angajaţii ASF pe asigurări nu au ce căuta acolo“, a mai spus Constan­tinescu.

Acesta este cel mai mare eşec de creare a unei instituţii de până acum în România, înfiinţată practic numai pentru a fi o sursă de sinecuri pentru politicieni. Paradoxul este că iniţiatorul acestei instituţii ar fi fost, conform unor surse oficiale, chiar Banca Naţională, cele trei pieţe urmând să fi intrat sub supravegherea integrată a BNR şi urmând să fie coordonate de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dar apoi proiectul a fost abandonat după ce Florin Georgescu nu a putut ocupa poziţia. În Ungaria, Polonia sau Cehia, supravegherea financiară este integrată: bancară, asigurări, piaţă de capital şi pensii private.

 

Ursache, ASF: Raportul KPMG a fost amânat zece zile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat încă zece zile companiei de consultanţă şi audit KPMG, care a preluat administrarea specială a companiei Astra, pentru a finaliza raportul cu situaţia asigurătorului.

„Termenul limită până la care KPMG trebuia să finalizeze raportul cu privire la situaţia Astra a fost prelungit cu zece zile, la cererea KPMG. Termenul iniţial a expirat vineri,14 martie“, a spus Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF. În baza acestui raport, ar urma să fie stabilită majorarea de capital de care ar avea nevoie compania de asigurări.

ASF a deschis procedura de redresare financiară la Astra, cea mai mare companie din piaţă după volumul primelor subscrise, după ce un control al instituţiei a arătat că indicatorii de lichiditate şi solvabilitate ai asigurătorului au scăzut sub limita legală. Compania ar avea nevoie de o „majorare de capital semnificativă“, potrivit anunţului făcut de ASF pe 18 februarie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO