Bănci și Asigurări

Cristian Socol: Pentru reducerea deficitului comercial este nevoie de o diplomaţie economică agresivă

Cristian Socol

Cristian Socol

17.07.2018, 00:00 315

Lipsa strategiilor de politici publice în industrie şi agricultură în primii ani ai tranziţiei a produs haos şi a majorat deficitul comercial al României.

Consumăm ceapă din Olanda, mere din Polonia, morcovi din Grecia, cartofi din Franţa, bere din Mexic, sare din Turcia, fasole din Liban.

În plin război protecţionist la nivel mondial este nevoie ca România să se uite detaliat la cauzele deficitului comercial şi la modul în care acest dezechilibru poate fi estompat prin programare orientativă şi diplomaţie economică agresivă, este de părere profesorul de economie la ASE Cristian Socol, unul dintre artizanii programului de guvernare al PSD, care semnează, în zf.ro, alături de profesorul Marius Marinaş, o opinie privind modalităţile practice de diminuare a deficitului comercial.

Potrivit autorilor, soldul comerţului cu bunuri de consum este unul de natură ciclică, în vreme ce soldul comerţului cu bunuri de capital (de investiţii) are o componentă ciclică preponderentă, dar şi o componentă structurală, aceasta din urmă fiind rezultatul dispariţiei anumitor ramuri industriale interne producătoare de utilaje/instalaţii etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO