Bănci și Asigurări

Criza a mancat doar un sfert din profitul BRD: Banca a castigat 100 de milioane de euro

03.08.2009, 18:16 105

BRD, a doua mare banca de pe piata, a obtinut in primul semestru un profit net de 101 mil. euro, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul II, banca a realizat un castig de 52 mil. euro, fata de 49 mil. euro in primele trei luni ale anului.

Profitul brut din exploatare a scazut cu circa 7 mil. euro fata de semestrul I 2008, pana la 219 mil. euro, desi exprimat in lei a crescut cu 19,4%.

Rezultatul net a fost afectat de costurile cu provizioanele de risc pentru credite, care s-au dublat, ajungand la 96 mil. euro. La jumatatea anului stocul de provizioane aferente creditelor catre clienti insuma circa 235 mil. euro, in conditiile in care creditele clasificate drept restante si indoielnice (cu intarzieri la plata ratelor de 60-90 de zile) s-au ridicat la 218 mil. euro, in crestere cu aproape 85% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008. Acestea au ajuns la o pondere de aproape 3% din soldul creditelor acordate clientelei.

Patrick Gelin, presedintele BRD, considera ca banca a reusit sa-si mentina rezultatele la un nivel satisfacator, in pofida recesiunii. "Primul semestru al anului 2009 s-a caracterizat printr-o incetinire marcanta a cererii de credite si printr-o crestere accentuata a riscurilor atat in ceea ce priveste clientela persoane fizice, cat si clientela IMM, situatie care demonstreaza amploarea recesiunii resimtite in primul semestru."

El sustine ca banca si-a demonstrat capacitatea de rezistenta intr-un mediu dificil datorita eficacitatii procedurilor interne, masurilor de reducere a cheltuielilor si calitatii portofoliului de credite.

Dupa varful istoric atins in primul trimestru al acestui an, soldul creditelor a scazut in trimestrul II si la retail (cu 1,5%) si la corporate (cu 4,4%), ajustarea fiind mai vizibila in cazul creditelor pentru companii. Soldul la retail a ajuns astfel la 3,75 mld. euro, iar la corporate la 3,9 mld. euro. Reducerea creditarii s-a reflectat in cresterea cu numai 8% in lei a venitului net din comisioane pe semestrul I fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce marja neta de dobanda a urcat cu 14% in lei, pana la echivalentul a 172 mil. euro.

Depozitele atrase de la persoanele fizice au scazut usor in trimestrul II, dar au ramas la un nivel apropiat de cel din trimestrul I, insumand 14,58 mld. lei (3,47 mld. euro). Scaderea a fost mai mare la depozitele corporate, pana la 14,49 mld. lei (3,45 mld. euro), prelungind o tendinta care continua din vara trecuta in conditiile in care companiile isi cheltuiesc economiile pentru a compensa reducerea accesului la credite.

Ponderea comisioanelor in venitul net bancar a continuat sa scada usor, ajungand la 38,8%, fata de 41,9% in urma cu un an.

Reducerea profitului semestrial cu 17,4% in lei, sub previziunile analistilor de pe Bursa, s-a reflectat intr-o ajustare de 10 puncte procentuale a rentabilitatii capitalului propriu, de la 32,4% la 30 iunie 2008, la 22,3% la 30 iunie 2009.

Rata solvabilitatii s-a situat la 11,6%, fata de 11,7% in decembrie 2008, peste pragul minim de 10% cerut de BNR. Oficialii BRD afirma ca nu este nevoie de o majorare de capital anul acesta. Banca are doua imprumuturi subordonate de la Societe Generale, actionarul majoritar, cu 59,23%, fiecare de cate 100 mil. euro si care sunt scadente in 2015, respectiv in 2013, fara ca banca-mama sa poata solicita rambursarea in avans.

In contextul masurilor de control al costurilor, BRD a redus de aproape trei ori investitiile fata de semestrul I 2008, pana la circa 15 mil. euro, acestea fiind destinate in principal imbunatatirii sistemelor informatice. Activele bancii se situau la jumatatea anului la 11,7 mld. euro, fata de circa 12 mld. euro in urma cu un an, in conditiile in care leul s-a depreciat cu 13,3%. Pretul actiunilor bancii la Bursa a urcat ieri cu aproape 4%, pana la 10,5 lei, capitalizarea bursiera ajungand la 1,74 mld. euro.

 

Bancile mari rezista si in criza

BCR, BRD si Raiffeisen - cele mai mari banci de pe piata, au cumulat pe primul semestru un profit net de aproape 300 de milioane de euro, din care BCR a realizat aproape jumatate. In urma cu 4 - 5 ani, cand piata era inca putin dezvoltata, astfel de castiguri erau obtinute la nivelul unui an intreg. BRD raporteaza date conform contabilitatii romanesti, care reflecta un cost mai mare cu provizioanele. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO