Bănci și Asigurări

Criza de la Bank of Cyprus văzută de şeful Marfin Bank

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Razvan Voican

10.06.2013, 21:39 2058

Cum a reuşit Marfin Bank să facă faţă presiunii provocate de retragerile de depozite antrenate de criza cipriotă şi cum a depăşit etapa delicată care a urmat preluării depozitelor de la Bank of Cyprus?

Doros Ktorides (foto), care conduce Marfin de trei ani şi a jucat un rol-cheie în structurarea operaţiunii de transfer al depozitelor de la Bank of Cyprus, dublate de un transfer de creanţe de bună calitate, vine la ZF Bankers Summit’13 să vorbească despre evenimentele traversate în perioada martie – mai.

Suspendarea timp de o lună a operaţiunilor sucursalei locale a Bank of Cyprus a reprezentat prima situaţie de criză înregistrată în sistemul bancar în ultimul deceniu, soluţia preluării portofoliului de depozite de către Marfin Bank venind după o tentativă eşuată de vânzare a băncii şi negocieri prelungite în care s-a implicat BNR.

Ktorides, şeful Marfin, a fost nominalizat expres de către Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, pentru contribuţia la negocierea şi implementarea soluţiei de transfer al depozitelor, banca centrală apreciind loialitatea sa faţă de banca locală care funcţionează în regim de filială autorizată şi supravegheată de BNR. Marfin urmează acum să fie vândută după ce fosta bancă-mamă din Cipru a ajuns în lichidare. Povestea rezolvării situaţiei de criză de la Bank of Cyprus, la ZF Bankers Summit’13, care are loc în perioada 12-13 iunie la Bucureşti.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO