Bănci și Asigurări

Criza impinge bancile sa inceapa restructurarea

Criza impinge bancile sa inceapa restructurarea
10.07.2009, 00:00 34

La 31 mai, in banci lucrau 69.545 de angajati, iar retelele teritoriale ale institutiilor de credit numarau 6.516 sucursale si agentii. Ajustarile de personal si de unitati sunt primele efecte ale crizei in sistemul bancar, care este impins sa inceapa restructurarea pentru a face fata costurilor in crestere si veniturilor in scadere.
Dupa trei ani de zile in care bancile cresteau si cu 1.000 de unitati pe an, iar negocierea salariului pentru un post de bancher se transformase intr-o "licitatie" la care participau cate doua-trei banci, sistemul intra vrand-nevrand intr-o perioada de restructurare.
Salariul mediu net pe banca a scazut in luna mai la 3.000 de lei, fata de 3.687 de lei in aceeasi luna a anului trecut.

"Peste tot exista grasime"
"Presiunea spre restructurare nu este resimtita inca de toate bancile. Pentru cultura de creditare, criza este un exercitiu foarte util: pana de curand erau multi jucatori cu o abordare extrem de agresiva, iar acum celor care au impins mai mult li se valideaza sau nu parametrii. Acum iti dai seama in ce masura decizia de a deschide o sucursala intr-un anumit loc a fost sau nu o decizie inspirata. Ma astept la inchideri de unitati, dar probabil si la mutari. Cert este ca agentiile specializate doar in vanzare nu mai merg si trebuie transformate in minisucursale care sa faca si operatiuni cu cash", comenteaza Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank. El considera ca "peste tot exista grasime, chiar si in cele mai performante organizatii", iar prin aceasta prisma criza "are virtutile ei" pentru ca incurajeaza corectarea erorilor in orice corporatie.
Imprumuturile acordate in anii de euforie, chiar si sub celebra forma a "creditului doar cu buletinul", ajung sa-i coste din ce in ce mai mult pe bancherii care nu mai recuperau banii si trebuie sa puna deoparte alti bani pentru a acoperi potentialele pierderi.

Restantele incep sa muste
La sfarsitul lunii mai, bancile au raportat la BNR creante restante si indoielnice insumand echivalentul a 1,68 miliarde de euro, nivel de peste trei ori mai mare decat in urma cu un an. Lunile aprilie si mai au adus salturi ale volumului creantelor restante cu pana la 150 mil. euro pe luna.
In cazul clientilor persoane fizice, creditele restante au ajuns la 427 mil. euro, indicand de asemenea o triplare fata de mai 2008.
Pe langa deprecierea abrupta a leului de la inceputul anului, bancile insele au contribuit la deteriorarea calitatii portofoliilor de credite prin majorarea puternica a dobanzilor la credite, si la lei, si la euro, transferand asupra clientilor o buna parte din costurile financiare suplimentare generate de criza.
In plus, au intarziat la maximum reducerea dobanzilor, chiar si cand acestea erau legate de ratele internationale EURIBOR sau chiar si de ratele interbancare la lei ROBOR, care in ultimele luni au inregistrat scaderi vizibile - mai ales cele in euro.
Declarativ, toti bancherii se arata preocupati de soarta clientilor indatorati, fara a uita sa precizeze ca nu fac acte de caritate, ci ofera doar restructurari de credite care de multe ori sunt foarte costisitoare.

Ramane speranta scaderii rapide a dobanzilor
Actualul inceput de relaxare a dobanzilor, dupa ce BNR a redus dobanda-cheie la lei la 9% pe an si a continuat sa injecteze lichiditati pe piata, ar putea aduce un respiro clientilor cu dificultati la rambursarea datoriilor.
Pentru segmentul persoanelor fizice, marele pericol este insa pierderea locurilor de munca, avand in vedere ca somajul a ajuns deja la 6%, iar previziunile pentru anul viitor indica o crestere la peste 10%, ceea ce ar antrena cresteri masive ale creditelor neperformante pe retail.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO