Bănci și Asigurări

Criza îngheaţă planurile de extindere a reţelei de unităţi a BCR

Criza îngheaţă planurile de extindere a reţelei de unităţi a BCR

Autor: Voican Razvan

30.09.2010, 23:54 103

BCR, cea mai mare bancă locală după active, intenţionează săîncheie anul acesta cu o reţea teritorială de 668 de unităţi, faţăde 667 în prezent, renunţând deocamdată la planurile de a depăşipragul de 700 de sucursale şi agenţii până la sfârşitul lui2010.

Prelungirea recesiunii şi prăbuşirea vânzărilor de credite deretail au condus la o nouă amânare a obiectivului mai vechi careprevedea ca banca să ajungă la 700 de unităţi.

La sfârşitul lui 2009 BCR avea 661 de unităţi pentru clienţiipersoane fizice şi firme mici, continuând în prima jumătate aacestui an să-şi îmbunătăţească acoperirea teritorială.

Potrivit unei variante din vara trecută a planurilor de businessincluse în prospectul programului de finanţare de pe piaţa dinLuxemburg, BCR avea în plan să-şi extindă reţeaua până la 728 deunităţi în 2010 "pentru a uşura accesul clienţilor la serviciifinanciare şi a-şi menţine cota de piaţă în anumite regiunigeografice".

Banca a revenit însă şi a precizat într-o informare pentruinvestitori că ţinta pentru 2010 rămâne la 668 de unităţi.

De la apariţia efectelor crizei economice, planul de extindereteritorială a fost ajustat de mai multe ori. În prima parte a lui2009 au fost deschise 10 unităţi rămase din programul prevăzutpentru 2008. În februarie anul trecut, managementul BCR încă aveaîn vedere atingerea pragului de 700 de unităţi pentru sfârşitul lui2009, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Dacă reţeaua de unităţi nu mai creşte, BCR promovează maideparte folosirea serviciilor bancare la distanţă - internetbanking sau phone banking, oferind, de exemplu, pe lângăcomisioanele mai reduse la operaţiuni standard, bonusuri de 0,25puncte procentuale la dobânzile acordate la depozitele la termendeschise prin aceste canale.

Pe reţeaua de unităţi a băncii se bazează şi vânzările unorsubsidiare ale grupului precum BCR Banca pentru Locuinţe sau ErsteAsset Management. La sfârşitul lui 2006, când austriecii de laErste preluau controlul deplin asupra BCR, banca avea circa 473 deunităţi, iar planurile iniţiale erau să ajungă aproape de 670 în2009.

Francezii de la BRD-Société Générale le-au luat-o însă înainteşi au depăşit pragul de 700 de unităţi încă de acum trei ani,ajungând la aproximativ 930 în 2009.

În condiţiile în care BCR suspendă planul de extindere, BRD îşiva putea păstra avansul o bună perioadă de timp, managementulbăncii susţinând că nu există o strategie de restrângere a reţeleişi că închiderile de unităţi din acest an au fost "marginale".

Una dintre cele mai ample ajustări de reţea a fost operată înultimul an de către CEC Bank, care a închis 67 de unităţi în 2009şi încă 66 în trimestrul I din 2010. CEC a rămas cu 1.285 delocaţii la sfârşitul trimestrului I. Şi Raiffeisen Bank a renunţatîn ultimul an la 19 unităţi specializate în vânzarea de crediteipotecare.

La nivelul întregii pieţe, în iunie funcţionau 6.235 de unităţi,în scădere cu 265 faţă de nivelul din urmă cu un an, respectiv cu4%. Apogeul extinderii reţelelor de unităţi bancare a fost atins în2008, când erau funcţionale 6.552 de sucursale şi agenţii, în 2009începând un trend de scădere moderată.

Reper de dobândă: titluri în lei pe trei ani înLuxemburg la 8,5%

BCR a emis săptămâna aceasta pe piaţa din Luxemburg obligaţiuniîn lei în valoare de 13 mil. lei, cu scadenţa la trei ani şi odobândă fixă de 8,5% pe an.

În aprilie, banca plasase pe aceeaşi piaţă titluri de 32 mil.lei tot pe trei ani, cu un cupon fix de 7%, deteriorareacondiţiilor de preţ fiind evidentă în condiţiile înrăutăţiriipercepţiilor de risc privind România. BCR a vândut atunci şititluri în lei pe zece ani, la 7,7% pe an, însă tot cu o sumărelativ mică, de 96,25 mil. lei. Pe de altă parte, statul romândoar visează la emisiuni cu maturitate atât de lungă.

Pe piaţa locală, în condiţiile în care emisiunile de obligaţiunicorporative lipsesc, singurul indicator de preţ pentru termene mailungi sunt obligaţiunile de stat, însă din primăvara trecutăMinisterul Finanţelor a stabilit un plafon informal de 7% pe anpeste care nu acceptă să plătească dobânzi la titlurile de statdecât cu rare excepţii.

De anul trecut, BCR derulează pe piaţa din Luxemburg un programde finanţare care poate ajunge la 3 miliarde de euro în treiani.

Până acum, banca nu a folosit acest program pentru atragereaunor sume importante, ci mai degrabă pentru operaţiuni punctuale,unele cu valoare de testare a pieţei. Erste Group, care controleazăBCR, a fost angajat alături de Société Générale să aranjeze unprogram similar de euro medium term notes pentru MinisterulFinanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO