Bănci și Asigurări

Vă cumpăraţi o maşină second-hand şi vreţi să ştiţi dacă a fost implicată într-un accident? Vedeţi aci cum puteţi afla

CSA scoate la lumină toate accidentele auto: asiguraţii au acces online la istoricul daunelor proprii

Mai puţin de 10% din clienţi plătesc o primă de asigurare mai mare din cauza dau­nelor provocate anterior, în timp ce aproa­pe jumătate sunt recompensaţi cu reduceri ale primelor de asigurare de 15% sau 20%. Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

17.09.2012, 00:08 7726

Anterior, baza de date CEDAM, care este administrată de CSA pe baza datelor transmise de asigurători, putea fi interogată de persoanele fizice doar pentru a afla dacă un autovehicul deţine sau nu o poliţă RCA valabilă.

Informaţiile despre istoricul daunelor erau accesibile numai asigurătorilor, care le foloseau pentru a stabili tariful poliţelor nou-emise.

Dacă informaţiile privind existenţa unei poliţe valabile sunt accesibile oricui, fiind afişate pe baza numărului de înmatriculare, istoricul daunelor poate fi accesat numai de proprietarul autovehicului, motorul de căutare al CEDAM incluzând în acest caz un câmp obligatoriu unde trebuie introdus codul numeric personal al asiguratului (sau codul fiscal în cazul firmelor).

Accesul la istoricul daunelor proprii reprezintă un atu pentru asiguraţii fără accidente la activ care decid să îşi vândă autoturismele, dar şi pentru cumpărătorii de ma­şini second-hand. Practic, orice cum­părător poate cere proprietarului să îi prezinte istoricul real al daunelor maşinii aflată la vânzare pe baza unei simple interogări a unei baze de date online.

Baza de date CEDAM arhivează informaţiile despre poliţele auto obligatorii emise începând din anul 2006, perioadă în care au fost încheiate circa 40 de milioane de contracte. Daunele sunt contabilizate începând din 2008, anual fiind introduse în baza de date circa 300.000 de dosare de daună.

Informaţiile despre istoricul daunelor afişate după interogarea de către asiguraţi a bazei CEDAM cuprind numai data la care a fost declanşată poliţa ca urmare a producerii unui accident de circulaţie, numele asigură­torului şi data la care a fost efectuată plata. Nu sunt afişate însă şi detalii despre valoarea plăţilor efectuate, ceea ce ar putea da o ima­gine a pagubelor suferite de autovehiculele implicate în accident.

Asigurătorii au plătit anul trecut daune cu o valoare cumulată de 1,6 mld. lei (380 mil. euro) pe poliţe RCA. Numărul dosarelor de daună avizate de firmele de asigurări a fost de peste 310.000 anul trecut, ceea ce înseamnă 8% din numărul total al autovehiculelor asigurate.

În 2011 au fost emise peste 6 milioane de poliţe RCA, dar numărul au­tovehiculelor asigurate este de circa 4 milioane, având în vedere că jumătate dintre po­liţe au fost emise pe o perioadă de şase luni.

La finalul lunii iunie primele zece companii din piaţa asigurărilor generale aveau în portofoliu aproximativ 4,6 milioane de po­liţe auto obligatorii şi prime subscrise de 1,1 mld. lei (250 mil. euro). Aproape jumătate din poliţe erau emise de numai trei companii, respectiv Astra, Euroins şi Carpatica Asig.

De asemenea, CSA a modificat începând de luna aceasta şi modul în care companiile de asigurări pot verifica istoricul de daunalitate al potenţialilor asiguraţi pentru a putea stabili cu exactitate tariful poliţei în momentul încheierii acesteia.

Oficialii CSA afirmă că odată cu noile modificări va putea fi aplicat mai uşor sistemul bonus-malus.

Acest sistem presupune penalizarea şoferilor cu accidente prin majorarea primei pentru RCA la momentul reînnoirii poliţei (acordarea de malus) şi reducerea primei pentru cei cu un istoric "curat" (acordarea de bonus). Anul 2011 a fost al doilea an de aplicare a sistemului bonus-malus.

Potrivit celor mai recente date publicate de CSA, mai puţin de 10% din clienţi plătesc o primă de asigurare mai mare din cauza dau­nelor provocate anterior, în timp ce aproa­pe jumătate sunt recompensaţi cu reduceri ale primelor de asigurare de 15% sau 20%. Aceasta înseamnă că şoferii respectivi nu au avut daune pe o perioadă de mai mulţi ani.

Şoferii care nu au provocat daune în anul anterior primes un bonus de 10% din tariful standard al poliţei, în timp ce cei care au avut trei sau mai multe daune pot plăti un preţ dublu. La o singură daună preţul creşte cu 30%.

Tariful standard plătit de o persoană cu vârsta de 35 de ani care deţine un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1.400 de centimetri cubi variază în prezent între 400 şi 800 de lei în funcţie de asigurător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO