Bănci și Asigurări

CSSPP: Fondurile de pensii nu au expunere directă pe Grecia

CSSPP: Fondurile de pensii nu au expunere directă pe Grecia

Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP): Niciun fond de pensii nu are expunere directă pe vreun emitent din Grecia, ci numai indirectă, la bănci româneşti cu capital elen, unde s-au constituit depozite. Aceste bănci sunt bine capitalizate.

Autor: Adrian Dumitrache

18.10.2011, 00:08 239

Fondurile de pensii private obligatorii şi facultative din România nu au expunere directă pe niciun instrument financiar de plasament emis de către vreo entitate din Grecia, a declarat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Niciun fond de pensii nu are expunere directă pe vreun emitent din Grecia, ci numai indirectă, la bănci româneşti cu capital elen, unde s-au constituit depozite. Aceste bănci sunt bine capitalizate", a spus Oancea.

La finele lunii septembrie depozitele bancare aveau o pondere mai mică de 10% din totalul activelor de aproape 5,8 miliarde de lei (1,3 mld. euro) administrate de fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II). Pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III) cota depozitelor bancare depăşea 6% din activele de 329 milioane de lei.

Fondurile de pensii ţin de aproape două ori mai mulţi bani în depozite decât în urmă cu un an, deoarece sunt mai prudente în a investi în alte tipuri de active în această perioadă marcată de incertitudine.

Oancea a mai spus că 99% din activele fondurilor de pensii plasate în titluri de stat sunt emise de statul român.

"Necesarul de finanţare a deficitului bugetar se va meţine ridicat şi în viitor, iar fondurile de pensii vor fi în continuare unul dintre principalii investitori în aceste forme de plasament."

El a menţionat că, în faţa unor posibile solicitări din partea clienţilor privind rambursarea anticipată a unor sume de bani, fondurile de pensii private prezintă un "avantaj" în raport cu băncile sau societăţile de asigurare.

Fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat, în perioada mai 2008 - septembrie 2011, un profit de 634 de milioane de lei, sumă care reprezintă diferenţa dintre valoarea activelor şi sumele virate de Casa Naţională de Pensii.

"Menţionez că acest profit este unul potenţial", a spus Oancea.

Şeful Comisiei a spus că, pe întreg anul 2011, randamentul estimat pe segmentul pensiilor obligatorii se va situa în jurul cifrei de 10%, nivel dublu faţă de rata inflaţiei.

El a mai precizat că administratorii de fonduri de pensii au efectuat peste 2.500 de plăţi către persoane care, din diverse motive (deces, pensionare anticipată, pierderea capacităţii de muncă), şi-au pierdut calitatea de angajat. Plăţile însumează aproape 3,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO