Bănci și Asigurări

Cu cât a crescut volumul despăgubirilor pentru vătămări corporale şi daune morale achitate pe poliţe RCA faţă de acum şase ani

Cu cât a crescut volumul despăgubirilor pentru...

Autor: Anelis Baciu

22.12.2013, 10:12 481

Volumul despăgubirilor achitate de asigurători pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA) pentru vătămări corporale şi daune morale a crescut de nouă ori în ultimii şase ani şi au ajuns să reprezinte aproape o cincime din daunele aferente acestui tip de poliţe, pe măsură ce tot mai mulţi clienţi au devenit conştienţi de faptul că o simplă asigurare acoperă mai mult decât pagubele materiale.

Asigurătorii au plătit 251 milioane de lei (57 mil. euro) în primele nouă luni în contul  despăgubirilor pentru vătămări corporale şi deces ca urmare a accidentelor de circulaţie, adică 18% din totalul despăgubirilor de 1,4 mld. lei achitate pe poliţe RCA în perioada ianuarie-septembrie. Creşterea este de 2% faţă de anul trecut, dar comparativ cu 2008 volumul daunelor nepatrimoniale a crescut de nouă ori, pornind de la un nivel de aproape 30 milioane de lei.

Totodată, numărul asiguraţilor care solicită a urcat an de an, astfel că în primele nouă luni asigurătorii au avizat 2.500 de dosare de daună, cu 47% peste nivelul din perioada ianuarie-septembrie 2012, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea daunei medii pentru vătămări corporale şi deces a urcat cu 4%, până la aproximativ 56.000 lei (13.000 euro). Spre comparaţie, despăgubirea medie pentru pagubele materiale este de circa 5.200 de lei.

Chiar dacă ritmul de creştere a accelerat în ultimii ani, volumul plăţilor pentru vătămări corporale este în continuare foarte mic faţă de cifrele raportate pe pieţele mature din Europa de Vest şi chiar prin comparaţie cu unele ţări din regiune, situaţie cauzată şi de faptul că mulţi păgubiţi solicitau până acum doar despăgubiri pentru avariile produse autovehiculelor.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO