Bănci și Asigurări

Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: ANAF ar trebui să investigheze aceste tranzacţii

Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele...

Autor: Anelis Baciu

21.04.2017, 00:08 4221
Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe seg­men­tul corporate la un preţ mediu de 9% din va­loa­rea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail pre­ţul mediu a fost de 12%, po­trivit unei analize a lui Florin Geor­gescu, prim-viceguvernator al BNR.

Creditele neperformante corpo­rate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 mil. euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperfor­man­te de retail au cumulat 288 mil. euro, potrivit lui Georgescu.

Prim-viceguvernatorul apreciază că nivelul de preţ la care băncile au vân­dut creditele neperformante este re­dus, de aceea o investigaţie a Fiscu­lui este necesară. „Nivelul scăzut de preţ la care au fost vândute aceste portofolii justifică ana­liza ANAF din perspectiva lega­lităţii eventualelor optimizări fiscale efec­tuate în cadrul acestor opera­ţiuni“, spune Florin Georgescu.

În perioada 2014-2016 preţul de vân­zare al creditelor neperformante pe segmentul companiilor a fost în me­die de 8,5% din valoarea nominală a portofoliilor, însă au existat variaţii sem­nificative de la an la an.

Băncile au început să vândă cre­ditele neper­formante aferente com­pa­niilor abia în ultimii doi-trei ani. În cazul populaţiei vânzările au început mult mai devreme, însă la fel ca în ca­zul creditelor corporate volume sem­nificative au fost înregistrate în ultimii doi ani. În cazul creditelor acordate popu­laţiei preţul mediu din perioada 2008-2016 încasat de bănci pentru vânzarea creditelor neperformante s-a situat la 10%.

În pofida vânzărilor masive de cre­dite neperformnate din ultimii ani, băn­cile locale mai au în bilanţuri cre­dite rele în valoare de 5-6 miliarde de euro, potrivit specialiştilor.

Anul trecut băncile din România au vândut credite neperformante în valoare de 1,4 mld. euro, clasându-se pe locul doi în regiune după Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO