Bănci și Asigurări

Cu o pondere a pietei asigurarilor de numai 1,8% din PIB, Romania ramane la coada Europei

Cu o pondere a pietei asigurarilor de numai 1,8% din PIB, Romania ramane la coada Europei
14.08.2009, 00:00 412

Romania nu a evoluat deloc in anul 2008 din punctul de vedere al gradului de penetrare a asigurarilor in Produsul Intern Brut (PIB), ponderea de 1,8% fiind mult sub media Europei de 7,5%.

Ponderea asigurarilor in PIB a avansat foarte incet din 2004, cand era la nivelul de 1,5%, explicatia fiind si un ritm accelerat de crestere a PIB-ului, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Ceea ce mi-as dori foarte mult sa vad ar fi o penetrare mai mare a asigurarilor in PIB. Acest lucru trebuie incurajat si prin dezvoltarea de noi produse, mai simple, pentru a avea un alt comportament din partea consumatorilor. Cel putin la asigurari de viata, suntem mult sub media Europei", comenteaza Carmen Radu, directorul adjunct al companiei de asigurari Eureko.

Pe segmentul asigurarilor de viata, primele brute subscrise raportate la PIB au fost in 2008 de 0,37%, in timp ce pe segmentul asigurarilor generale, din care o mare parte sunt obligatorii, ponderea a fost de 1,4%.

Potrivit raportului SIGMA publicat in primavara de reasiguratorul Swiss Re, "Piata globala a asigurarilor in 2008", Romania se afla pe aproape ultimul loc dintre toate tarile din Europa in functie de gradul de penetrare a asigurarilor, fiind depasita doar de Turcia si Liechtenstein.

Romania se afla de asemenea pe locul 67 din cele 88 de tari din lume analizate de Swiss Re.

Spre comparatie, Bulgaria a fost pe locul 51 in lume cu o pondere de 2,7%, Ungaria si Slovacia pe locul 46 cu o pondere de 3,1%, Polonia pe locul 32 cu o pondere de 4,6%, iar Slovenia pe locul 25 in lume cu o pondere de 5,4%.

Un roman cheltuie cu asigurarile in medie 416 lei pe an

Un roman cheltuie in medie 415,62 lei pe an cu asigurarile, dintre care 328,74 lei sunt pentru asigurari generale (auto, locuinte, bunuri), iar 86,88 lei pentru asigurari de viata.

O mare parte din asigurarile generale sunt obligatorii, adica politele auto RCA si Casco - in cazul unei masini cumparate in leasing, iar o mare parte din asigurarile de viata sunt vandute "la pachet" cu creditele luate de populatie.

Densitatea asigurarilor (indicatorul ce masoara cati lei cheltuie un locuitor cu asigurarile) s-a dublat in ultimii patru ani, odata cu cresterea salariilor si cu dezvoltarea pietei auto.

Romania este totusi, si la acest capitol, printre ultimele locuri din Europa si din lume, potrivit raportului Swiss Re.

Un roman cheltuie doar 8% din cat cheltuie in medie un european, in timp ce un polonez cheltuie 31% din media europeana.

In orice caz, media este ridicata de britanici care cheltuie de 3,3 ori mai mult decat cheltuie in medie un european, Marea Britanie fiind pe locul intai in lume in ceea ce priveste gradul de dezvoltare a pietei asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO