Bănci și Asigurări

Cum a ajuns BNR sa fie creditor net, iar bancile sa nu mai aiba lei de plasat

Cum a ajuns BNR sa fie creditor net, iar bancile sa nu mai aiba lei de plasat
01.12.2008, 17:25 45

BNR a trecut in octombrie in postura de creditor net pentru bancile din sistem, fiind nevoita sa injecteze lichiditati masive in piata, pentru prima data de la sfarsitul anilor nouazeci.

Banca Nationala avea in octombrie in vistierie doar 18 milioane de lei, reprezentand depozite atrase de la bancile din sistem, fata de 9,29 miliarde de lei, in septembrie anul trecut. Atunci, BNR atragea lichiditatile in exces de pe piata monetara interbancara cu ambele maini, pe langa depozitele la termen utilizand si vanzarea de certificate de depozit.
In octombrie, bancile comerciale au imprumutat de la BNR in medie 2,1 miliarde de lei in fiecare sedinta de tranzactionare prin facilitatea de credit lombard (acordata pe o zi), volumul cumulat urcand astfel la aproape 49 de miliarde de lei.
Si in trecut BNR a mai injectat ocazional lichiditati in piata monetara interbancara, insa niciodata intr-un volum atat de mare. Astfel se contureaza trecerea definitiva a BNR in postura de creditor net fata de sistemul bancar pentru prima data dupa 1990 care este de altfel fireasca pentru o banca centrala.
In anii trecuti Banca Nationala s-a confruntat cu un exces important de lichiditati pe care trebuia sa le sterilizeze, pentru a mentine dobanzile la niveluri ridicate, compatibile cu nivelurile ridicate ale inflatiei. Excesul de lei din sistem era alimentat in special de cumpararile de euro operate pe piata valutara pentru consolidarea rezervei internationale, care insemnau insa practic aruncarea unor cantitati importante de lei in sistem.
Cum BNR a redus drastic cumpararile de euro din 2005 (iar anul acesta a facut chiar pasul invers, vanzand euro din rezerva contra lei pentru a opri deprecierea cursului), excesul de lichiditati a fost absorbit in economia reala prin creditele oferite de banci, ajungand practic sa dispara in octombrie.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO