Bănci și Asigurări

Cum a ajuns BNR să nu mai vrea bani de la FMI în rezerva valutară

Autor: Ciprian Botea

07.02.2011, 23:51 52

Banca Naţională are o rezervă valutară care acoperă aproapedublul datoriei externe pe termen scurt, putând fi consideratăexcesivă comparativ cu rezerva altor bănci centrale din regiune,după ce în ultimii doi ani a primit aproape 10 mld. euro de la FMIprintr-un acord de finan­ţa­re încheiat tocmai din teama că rezervanu ar fi sufici­entă pentru acoperirea datoriei în cazul unui şocextern.

Rezerva a devenit atât de mare încât, dintr-o dată, BNR a hotărâtcă nu mai vrea bani de la FMI şi astfel România a renunţat laultima tranşă de 1 mld. euro din acordul de împrumut.

Adică împrumutul angajat s-a dovedit mai mare decât era nevoie, maiales că 2,5 mld. euro s-au dus direct la buget în loc să fi ajunstot în rezerva BNR. Numai că tot BNR va trebui să dea înapoi baniiluaţi cu împrumut de la FMI. "Din punctul de vedere al rezervelorvalutare noi avem o situaţie bună de mai multă vreme. Rezervele aufost ţinute aici pentru a linişti pieţele financiare, caredeveniseră prea nervoase", spune analistul financiar AurelianDochia. În rezerva BNR se aflau, la sfârşitul lunii ianuarie,aproximativ 35,9 miliarde de euro, incluzând şi valoarea de 3,2miliarde de euro a celor 103,7 tone de aur.

În aceste condiţii, rezerva valutară este de 1,85 ori mai maredecât datoria externă pe termen scurt a României. Dintre ţările dinregiune, rezervele valutare ale Cehiei acoperă de 2,1 ori datoriaexternă pe termen scurt, în timp ce în cazul Ungariei şi Polonieigradul de acoperire scade la 130 şi respectiv 120%.

Faţă de octombrie 2008, când criza s-a manifestat pe plan localprintr-un atac speculativ al străinilor asupra monedei naţionale,rezerva valutară a crescut cu peste 6,5 miliarde de euro. Înultimele trei-patru luni, rezerva valutară totală s-a menţinut înintervalul 35-36 miliarde euro, dar de la începutul anului acrescut cu aproximativ 4 miliarde de euro exclusiv pe bazaîmprumuturilor pe care le-a făcut statul. Banii aceştia va trebuisă fie rambursaţi în doar câţiva ani.

În acelaşi timp, rezerva valutară a României acoperăechivalentul a opt luni de importuri, comparativ cu şase luni încazul Poloniei şi aproximativ patru luni în cazul Ungariei şiCehiei, potrivit datelor BNR. Acest indicator se calculează pentrua afla pe ce perioadă ar putea fi acoperit importul de bunuri şiservicii în cazul intrării în incapacitate de plată a ţării. Înschimb, România nu stă la fel de bine în ceea ce priveşte valoarearezervei valutare, exclusiv aur, per capita. Astfel, fiecăruilocuitor i-ar reveni circa 1.500 de euro, la jumătate faţă deunguri sau cehi. În Polonia, rezerva valutară per capita ajunge la1.800 de euro. Din acest punct de vedere, România are însă osituaţie similară cu China, ţara cu cea mai mare rezervă valutarădin lume, evaluată la peste 2.100 de miliarde de euro. Fiecăruichinez i-ar reveni însă puţin peste 1.600 de euro.

În paralel, baza monetară - adică numerarul în circulaţie şidisponibilităţile băncilor din conturile deschise la BNR - este decirca 11 miliarde de euro, fiind acoperită în proporţie de trei launu de rezervele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO