Bănci și Asigurări

Cum a ajuns Germania să însemne o cincime din comerţul internaţional al României

Cum a ajuns Germania să însemne o cincime din comerţul...

Autor: Iulian Anghel

07.04.2017, 00:05 776

Comerţul României cu Germania s-a dublat de la aderarea la UE, în 2007, ajungând anul trecut la 26 de miliarde de euro, 21% din comerţul internaţional al ţării.

Germania se află pe locul 1 şi în privinţa importurilor României şi a exporturilor ei: 12,3 miliarde de euro exporturi şi 13,8 miliarde de euro împorturi la nivelul lui 2016 (care a înregistrat o creştere cu 12,5% a comerţului bilateral laţă de 2015).

România ocupă un loc modest în comerţul exterior al Germaniei: cele 12,3 mld. euro exporturi româneşti în Germania înseamnă 1,3% din importurile acesteia (953 mld. euro). Importurile României din Germania, de 13,8 miliarde de euro la nivelul lui 2016, înseamnă 1,1% din exporturile acestei ţări (1.210 mld. euro în 2016).

Exporturile şi importurile în şi din Germania au un regim cumva special: sunt foarte multe companii germane care sunt atât în topul importatorilor, cât şi în cel al exportatorilor. În judeţul Bistriţa, de pildă, grupul Leoni este pe locul întâi şi la importuri, şi la exporturi, în Satu Mare, Zellner este pe locul întâi la exporturi şi pe doi la importuri, în Timiş, Continental Automotive se află pe locul doi atât la exporturi, cât şi la importuri, iar în Braşov grupul este pe locul al treilea şi la importuri, şi la exporturi. În acelaşi judeţ, Schaeffler este pe locul al treilea la importuri şi exporturi, în vreme ce, în Alba, grupul Bosch este pe locul întâi la importuri şi locul al patrulea la exporturi. De altfel, în judeţele în care companiile cu capital majoritar străin sunt în top, acestea domină şi piaţa importurilor, şi pe cea a exporturilor. Ce arată acest lucru? Că, de multe ori, sunt importate compo­nente, sunt asamblate aici şi apoi din nou exportate. Cum pentru ţările UE -spre care se îndreaptă 75% din exporturile României - nu există taxe vamale, economia câştigă de aici nişte locuri de muncă şi nişte taxe din această muncă plătite la buget.

Aşa se face că, în clasificările Statisticii, România importă şi exportă, în acelaşi timp, cam aceleaşi lucruri. De pildă, în comerţul cu Germania şi importul, şi exportul sunt dominate de „maşini, aparate şi echipamente electrice“. Importăm „maşini, aparate şi echipamente electrice“ de 5 miliarde de euro şi exportăm „maşini, aparate şi echipamente electrice“ de 5,7 mld. euro. De fapt, le importăm dezasamblate şi le exportăm asamblate.

Mai exportăm în Germania mijloace de transport de 2,6 mld. euro şi importăm mijloace de transport de 2,1 mi­liarde de euro – aici comerţul fiind ceva mai sofisticat, întrucât piaţa de export este dominată de francezi (Renault) şi americani (Ford), în vreme ce businessul germanilor este concentrat pe componente.

Locul I al Germaniei în comerţul internaţional al României nu este ameninţat în niciun fel. Pe locul al doilea în comerţul internaţional al României se află Italia, către care merg însă doar 11% din exporturi, la jumătate faţă de exporturile către Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO