Bănci și Asigurări

Cum a evoluat cursul în 2015: euro a crescut uşor cu 0,9%, iar dolarul şi francul elveţian au urcat cu două cifre

Cum a evoluat cursul în 2015: euro a crescut uşor cu...

Autor: Liviu Popescu

04.01.2016, 08:00 1058
Moneda naţională s-a depreciat pe parcursul anului 2015 cu două cifre în faţa dolarului american, respectiv un minus de 13%, şi în faţa francului elveţian, minus 13%, în timp ce deprecierea faţă de euro a fost de doar 0,9%.

Astfel, dolarul american a crescut de la 3,68 lei cât era în ultima şedinţă din 2014 la 4,14 lei la finele anului, în timp ce francul elveţian s-a apreciat de la 3,69 lei la 4,17 lei. Dolarul şi francul elveţian sunt două monede care au avut fluctuaţii semnificative pe parcursul anului trecut. Euro a avut un câştig relativ modest, de doar patru bani, de la 4,48 lei la 4,52 lei.

Dolarul american a schimbat prefixul la cursul BNR pe 4 martie, pentru ca peste doar câteva săptămâni să atingă 4,2 lei, maximul până la începutul lunii decembrie. Aprecierea monedei americane a fost determinată de consolidarea economiei SUA, cea mai mare la nivel mondial, şi de aşteptările investitorilor ca Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, să majoreze dobânzile la dolari în decembrie, ceea ce s-a şi întâmplat. Astfel, investitorii şi-au plasat activele în dolari americani, ceea ce a întărit moneda. Anul 2015 a început tumultuos încă din prima lună, când francul elveţian s-a apreciat puternic pe 15 ianuarie, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs de minimum 1,2 franci pentru un euro. Astfel, pe pieţele internaţionale francul s-a apreciat faţă de euro, ceea ce a determinat şi creşterea cursului la Bucureşti. BNR cotase francul de la 3,7 lei la 4,3 lei, respectiv o apreciere de 16% în doar câteva zile. Moneda şi-a continuat tendinţa ascendentă şi în zilele următoare, pentru ca pe 23 ianuarie să atingă maximul istoric de 4,58 de lei. Circa 75.000 de români figurau cu credite contractate în franci elveţieni, majoritatea imobiliare, de aproximativ 10 miliarde de lei.

Majoritatea creditelor fuseseră acordate între 2006 şi 2008, când un franc elveţian era cotat la 2-2,2 lei.

Analiştii anticipează că leul o să câştige teren în faţa euro, unele estimări indicând un curs de chiar 4,3 lei pentru un euro până la finele anului pe fondul perspectivelor de intensificare a convergenţei economice a României către zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO