Bănci și Asigurări

Cum arată structura portofoliilor de titluri de stat la bănci. Peste 70% din portofoliile de titluri de stat ale băncilor sunt disponibile „la vânzare“

Cum arată structura portofoliilor de titluri de stat la...

Autor: Claudia Medrega

22.04.2016, 00:06 427
Cea mai mare parte din portofoliile de titluri de stat aflate în bilanţurile băncilor sunt disponibile în vederea vânzării, pocentul ajungând la sfârşitul anului trecut la 71,3%, în timp ce titlurile ţinute până la scadenţă au o pondere mai mică de 20%, potrivit statisticilor BNR.
 
Comparativ cu 2014 se constată creşterea ponderii titlurilor deţinute până la scadenţă în bilanţurile insti­tuţiilor de credit, până la 19,8% în 2015, în timp ce titlurile disponibile în vederea vânzării au rămas anul trecut la un nivel comparabil cu cel din 2014.
 
Băncile din România continuă să aibă una dintre cele mai mari expuneri faţă de stat din Europa, plasându-se la începutul acestui an pe locul trei, cu o pondere de aproximativ 21% din total active, de cinci ori mai mare decât nivelul existent înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. În funcţie de expunerea doar pe titluri de stat, România ocupă locul doi în clasamentul european. La polul opus, cele mai mici expuneri faţă de stat le au băncile din Estonia, Suedia, Danemarca şi Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO