Bănci și Asigurări

Cum au ajuns bancherii să taxeze şi primirea de bani în cont

Cum au ajuns bancherii să taxeze şi primirea de bani în cont

Autor: Ciprian Valentin Botea

10.01.2011, 23:54 559

Clienţii băncilor trebuie să scoată bani din buzunar şi atuncicând încasează bani în cont prin ordin de plată sau depunere denumerar la ghişeu, nu doar atunci când fac o retragere de numerar,comisioanele fiind văzute de bancheri ca noi surse de venituriîntr-un moment în care vânzările de credite nu reuşesc să-şirevină.

Dacă în cazul operaţiunilor cu numerar la ghişeu bancherii vincu justificarea că taxele sunt menite să acopere costurile defuncţionare ale reţelei, în cazul încasărilor prin virament bancarexplicaţiile sunt greu de găsit, mai ales că iniţiatorul plăţiieste la rândul său taxat.

Din punct de vedere legal, băncile pot percepe astfel decomisioane doar în cazul în care acestea sunt specificate încontractele încheiate cu clienţii şi au fost acceptate de cătreaceştia, potrivit Autorităţii Naţionale pentru ProtecţiaConsumatorului (ANPC).

Au existat însă şi cazuri în care băncile au fost sancţionatepentru că au introdus aceste comisioane ulterior semnăriicontractului fără a-şi informa clienţii.

"Noi putem interveni doar atunci când clientul nu a fostinformat în legătură cu modificările efectuate după semnareacontractului. Am avut sesizări în acest sens şi am făcutverificări, iar acolo unde am constatat existenţa unor subclauzeintroduse fără acordul consumatorului am dat şi sancţiuni", adeclarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

De cele mai multe ori băncile taxează încasările în cont prinordine de plată emise de clienţii altor bănci. BRD percepe însă uncomision de 2 lei şi pentru încasarea banilor printr-un ordin deplată emis de un alt client al băncii, în timp ce în cazul uneitranzacţii interbancare beneficiarul este taxat cu 3 până la 10 leiîn funcţie de suma primită.

Comisionul plătit de clienţii Bancpost pentru încasările în contprintr-o tranzacţie interbancară variază între 3,5 şi 22,5 lei înfuncţie de suma transferată, în timp ce la Volksbank comisionul sesituează între 1,7 şi 22 de lei.

Şi Raiffeisen îşi taxează clienţii cu 3 până la 7 lei pentrusumele încasate dintr-un cont deschis la o altă bancă.

UniCredit Ţiriac Bank are un comision fix de 1 leu indiferent devaloarea tran­zacţiei, un comision similar urmând să aplice şibanca de stat CEC Bank începând din martie. Grecii de la Alpha Bankpercep un comision diferenţiat cuprins între 2 şi 7 lei.

ING nu percepe comision pentru încasările în cont prin ordin deplată, dar taxează cu 7 lei clienţii care merg la ghişeu să depunăbani în cont.

BCR nu taxează nici încasările interbancare, nici depunerile denumerar în contul propriu, dar percepe un comision de 4-10 leipentru depunerile în contul curent al altui client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO