Bănci și Asigurări

Cum au ajuns nemţii de la Deutsche Bank să cureţe băncile locale de neperformante

Cum au ajuns nemţii de la Deutsche Bank să cureţe...

Autor: Ciprian Botea

22.12.2014, 00:05 1144

Deutsche Bank, care a ratat finala privatizării celei mai mari bănci locale (BCR) în 2005, a revenit în forţă după nouă ani pe piaţa locală, iar în ultimele şase luni a fost implicată în trei tranzacţii mari cu portofolii de credite neperformante de 1,2 mld. euro.

Credite de circa 700 mil. euro au fost preluate chiar de la BCR prin două deal-uri încheiate în iulie şi decembrie. Ambele tranzacţii au fost încheiate în parteneriat cu cehii de la APS, care se ocupă de recuperarea crean­ţelor. Prac­tic, pentru că au oferit un preţ mai mic în 2005 nemţii nu trebuie să-şi bată acum capul cu uriaşul volum de neperformante al celei mai mari bănci locale, unele moştenite din perioada dinaintea privatizării, ci profită de situaţie pentru a prelua creditele respective la preţ de chilipir.

Deutsche a fost implicată alături de APS şi de alte fonduri precum AnaCap sau HIG Ca­pi­tal şi în tranzacţia cu neperformante de aproape 500 mil. euro de la Volks­bank, cel mai mare pachet de „cre­dite rele“ vândute până acum pe piaţa locală.

Băncile locale au credite neperformante de 9 mld. euro şi o rată de neperformanţă de 15%. Rata de neper­forman­ţă ajunsese la peste 22% în pri­mă­vară, dar în a doua jumătate a anului băncile au început să-şi facă curăţenie în portofolii, forţate inclusiv de noi reglementări ale BNR.

Surse din piaţă afirmă că preţul plă­tit pentru portofoliul de neperformante de la Volksbank a fost de sub 100 mil. euro, în timp ce cele două tranzacţii de la BCR au avut un preţ cumulat de circa 60 mil. euro. Potrivit unor surse, pachetul vândut luna aceasta de BCR includea aproape 300 de credite corporate, cu o valoare nominală de circa 400 mil. euro, preţul fiind de circa 28 mil. euro. Oficialii BCR spun că preţul de 28 mil. euro nu este corect, dar nu au dorit să comunice o cifră oficială.

Deutsche Bank are un birou de reprezentare în România, condus de Mi­hai Io­nescu, un bancher român care a lucrat mai mult timp în străi­nătate. Banca germană urmă­reşte de mai mult timp piaţa locală a creditelor neperforman­te, potrivit unor declaraţii anterioare ale unor reprezentanţi ai Deuts­che Bank.

Josh Silver, director în cadrul Deuts­che Bank Londra, responsabil cu acest domeniu, a declarat la ediţia ZF Banker's de anul acesta că nemţii se uită la piaţa locală de neperformante de doi ani. „Este o oportunitate pentru noi şi pentru alţi investitori. Dacă ne uităm la volumul creditelor neperformante este evident că nu există resurse pentru acestea. Tranzacţiile potenţiale cu credite neperformante sunt de 3 miliarde de euro în următorul an.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO