Bănci și Asigurări

Cum au evoluat primii trei jucători din piaţa creditului anul trecut: BCR şi BRD au scăzut, BT a crescut

Cum au evoluat primii trei jucători din piaţa...

Autor: Ciprian Botea

18.03.2015, 00:08 976

BCR şi BRD au rămas fără credite de 6,6 mld. lei anul trecut. Banca Transilvania a crescut creditarea cu 800 mil. lei.

BCR, BRD şi Banca Transilvania - primele trei bănci locale în funcţie de active - concentrau la  finalul anului trecut 39% din piaţa bancară, cu un punct procen­tual sub nivelul din 2013, doar ultima reuşind să susţină creditare, în timp ce bilanţurile primelor două s-au subţiat sub presiunea procesului de curăţare a portofoliilor de neperformante.

Soldul creditelor acordate de BCR s-a contractat cu peste 5 miliarde de lei anul trecut, sub nivelul de 33 mld. lei, după ce în 2013 se prăbuşise cu 7 miliarde de lei. Banca a vândut anul trecut două pachete de credite neper­formante cu o valoare cumulată de 2 miliarde de lei, în timp ce alte credite proaste au fost scoase în afara bilanţului.

Creditele acordate de BRD s-au re­dus cu echivalentul a 1,2 miliarde de lei şi au ajuns la un stoc total de 26,5 mld. lei. Spre deosebire de BCR, care a crescut volumul depozitelor atrase de la clienţi cu o jumătate de miliard de lei, în cazul BRD resursele de la clientelă s-au redus cu 100 milioane de lei. BCR şi BRD şi-au redus activele totale cu 8% şi respectiv 4%, la 62 mld. lei şi respectiv 45 mld. lei. Cota de piaţă a BCR a alunecat astfel sub 17%, iar cea a BRD a ajuns la sub 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO