Bănci și Asigurări

Cum au evoluat restanţele la creditele în franci elveţieni în ultimii patru ani

Cum au evoluat restanţele la creditele în franci...

Autor: Ciprian Botea

14.09.2014, 17:01 259

Restanţele acumulate de clienţi la creditele în franci elveţieni au coborât în iulie la un total de 1,6 miliarde de lei, nivel neatins din iunie 2012, după ce atinseseră un vârf de 2,4 miliarde lei în  perioada martie-mai 2014. 

Volumul restanţelor s-a aflat permanent pe un trend ascedent în ultimii patru ani. 

Reducerea substanţială a volumului restanţelor în luna iulie, cu o treime sub nivelul din iunie, a fost determinată de vânzările de neperformante şi scoaterea din bilanţuri a creditelor fără şanse reale de recuperare provizionate integral.Sumele restante în contul creditelor în franci elveţieni au scăzut cu peste 800 mil. lei faţă de vârful atins în luna aprilie şi au ajuns să reprezinte 15% din stocul de finanţări acordate în această valută, faţă de un sfert în primăvară, potrivit datelor BNR.

Creditele în franci elveţieni au fost aduse pe piaţa locală de ungurii de la OTP în 2005, iar ulterior mirajul dobânzilor mici (chiar mai mici decât cele percepute la creditele în euro) a fost propagat în piaţă de bănci precum Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Banca Românească şi Piraeus. Zeci de mii de clienţi s-au împrumutat în 2006-2007, când cursul de schimb era de 2,2 lei/franc, dar plătesc în prezent rate la un curs mai mare cu 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO