Bănci și Asigurări

Cum au început anul băncile de pe podium: au făcut profituri mai mari, dar veniturile din dobânzi continuă să se prăbuşească

Cum au început anul băncile de pe podium: au făcut...

Autor: Ciprian Botea

12.05.2015, 16:35 1328

Scăderea costurilor cu provizioanele sau câştigurile excepţionale din tranzacţii cu titluri de stat sau instrumente financiare derivate au compensat scăderea dramatică a veniturilor din dobânzi.

BCR, BRD şi Banca Transil­va­nia, primele trei bănci locale în func­ţie de active, au obţinut în pri­mul trimestru profituri nete cu o valoare cumulată de 630 mil. lei (140 mil. euro), de patru ori pes­te nivelul din aceeaşi perioadă a anului tre­cut, dar veniturile din dobânzi au con­ti­nuat să scadă, câştigurile mai mari fiind doar rezultatul unui joc al provizioanelor sau al unor venituri excepţionale din tranzacţii cu ti­tluri de stat sau instrumente financiare derivate.

Cea mai mare bancă locală, BCR, care a ra­portat un rezultat pozitiv de 344 mil. lei în pe­rioada ianuarie-martie, a avut venituri ne­te din dobânzi în scădere cu 21% faţă de pri­mul trimestru din 2014, adică 511 mil. lei. Şi aceas­ta în condiţiile în care stocul de credite al băn­cii a continuat să se subţieze şi a ajuns la 31,9 mld. lei. Creditarea a scăzut cu echivalen­tul a 700 mil. lei doar în primele trei luni din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO