Bănci și Asigurări

Cum de nu a mai ajuns cursul euro la 4,7 lei? Cum comentati?

Cum de nu a mai ajuns cursul euro la 4,7 lei? Cum comentati?
21.12.2009, 23:56 60

Euro se pregateste sa incheie anul in apropiere de 4,2 lei,nefiind exclus sa coboare chiar sub acest prag, in pofida unorprognoze pesimiste de la unii analisti bancari care il vedeau chiarla 4,7 lei. Cine a anticipat corect acum sase luni stabilitateacursului din ultimele trei trimestre ale anului?
Majoritatea analistilor au tinut pe parcursul anului prognozele decurs pentru decembrie in intervalul 4,1-4,3 lei pentru un euro,anticipand corect ca BNR nu va permite o depreciere suplimentara acursului.
La extreme, predictiile de curs facute in iunie sau mai devreme aucoborat pana la 4 lei pentru un euro, venind de la Florian Libocor,economistul-sef al BRD, in timp ce la polul opus euro se oprea la4,5 lei, nivel intrevazut de Rozalia Pal, economistul-sef alUniCredit Tiriac si Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING,potrivit unui sondaj realizat in vara de Business Magazin.
Cum de nu a mai ajuns cursul euro la 4,7 lei?

In aprilie, dupa incheierea acordului cu FMI si UE, Chidesciucconsidera chiar ca euro ar putea sa urce la 4,7 lei intr-un orizontde sase luni. Turcii de la Credit Europe sunt cel mai aproape cuprognoza, in conditiile in care si-au luat pentru sfarsitul de anflexibilitatea unui interval: 4,2-4,25 lei/euro.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 4,2119 lei pentru uneuro, cu 0,62 bani peste nivelul precedent. De la inceputul anuluinivelul mediu al cursului a fost de 4,24 lei pentru un euro, cu 15%peste media din 2008.
"Am avut in vedere ca in semestrul doi vor aparea semnale economicepozitive, nu neaparat in sensul unei reveniri spectaculoase, ci maidegraba in sensul confirmarii ca am trecut de punctul de maxim alcontractiei economice. Totodata, am avut in vedere un mediu politicmai putin tensionat. Ceea ce conteaza este faptul ca, in ansamblu,factorii de decizie cu impact asupra mediilor socio-economic sipolitic au gasit resurse pentru a solutiona tensiunile si a mergemai departe", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGensi presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFBR).El considera ca leul este subevaluat la nivelul actual si seasteapta ca in 2010 sa revenim la niveluri de curs de sub 4lei/euro.
"Stabilitatea leului in 2009 a fost mentinuta in primul rand deinterventiile BNR pe piata valutara si controlul lichiditatilor pepiata interbancara. Un alt element important pentru sustinereamonedei nationale a fost mentinerea dobanzii la un nivel relativridicat. A doua parte a anului 2009 a adus o tendinta de aprecierea tuturor monedelor din regiune odata cu iesirea mai rapida dinrecesiune a tarilor dezvoltate, imbunatatind apetitul de risc alinvestitorilor", comenteaza Rozalia Pal.  Dupa zilele dramatice dinfebruarie, cand toate pietele financiare din regiune erau infierbere, euro nu a mai trecut pana acum de pragul de 4,3 lei.Dealerii au suspectat insa aproape mereu interventii ale banciicentrale.
Interventiile BNR pe curs au venit insa cu costul mentinerii unuinivel scazut al lichiditatii pe piata monetara, banca centralaabsorbind practic toti leii aruncati in economie de MinisterulFinantelor, care face anul acesta un deficit bugetar record, depeste 7% din Produsul Intern Brut, adica peste 8 mld. euro.
Nicolaie Chidesciuc spune ca BNR a preferat sa apere cursul vanzandvaluta pentru a scoate leii in exces de pe piata. "Si lichiditateainjectata de Ministerul Finantelor in urma schimbarii valutei laBNR (obtinuta prin vanzarea de obligatiuni in euro, n. red.) a foststerilizata prin interventii pe piata valutara. Asta a dus lavolatilitatea dobanzilor, care dauneaza activitatii economice",spune Chidesciuc. El si-a modificat recent prognoza de curs pentrusfarsitul de an, coborand-o la 4,3 lei/euro. Mai mult, elsubliniaza ca daca BNR mentine politica de protejare a cursului, siproiectia sa de 4,6 lei pentru un euro in primavara lui 2010 s-arputea dovedi prea pesimista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO