Bănci și Asigurări

Cum e să faci bani din "certificatele foamei"

Autor: Liviu Chiru

03.03.2011, 20:56 78

Presiunea enormă de scumpire a combustibililor şi alimentelor,alimentată de dezvoltarea consumului pe pieţele gigant din China şiIndia dar şi de inundaţia de bani ieftini creată de marile băncicentrale, i-a încurajat pe bancheri să construiască produsesofisticate prin care investitorii pot să profite de fluctuaţiilecotaţiilor de pe bursele internaţionale.

Preţurile la petrol, grâu sau porbum aproape s-au dublat faţă denivelurile la care se aflau în vara trecută şi sunt acum aproape demaximele istorice atinse în vara lui 2008.

"Este bine ca investitorul să aibă o viziune destul de clarăasupra activului respectiv. Investiţiile în instrumente care au labază active de tipul soft commodities (cum sunt grâul sau porumbul- n .red.) pot să aibă un grad de risc diferit. Atunci cândcapitalul este garantat, din cauza costurilor suplimentare, şiscadenţele sunt destul de lungi, de doi-trei ani. Astfel,investitorii nu pot fi din mass market", spune Răzvan Furtună,şeful departamentului de vânzări în cadrul direcţiei PieţeFinanciare din BCR.

Cele mai simple produse sunt depozitele structurate, al cărorrandament nu este fix, ca la produsele clasice, ci reprezintă ofracţie din variaţia unui indice. Spre exemplu, cine pariază pescumpirea grâului, poate plasa într-un depozit care să îi aducă 80%din variaţia preţului pe o anumită bursă, într-o perioadă de timp.Dacă preţul creşte cu 10%, clientul primeşte o dobândă de 8%.Riscul este ca, în cazul în care preţul creşte foarte puţin, sauscade, să încaseze o dobândă foarte mică sau chiar zero. În acestcaz capitalul - suma investită iniţial - este garantat.

Banca vinde deja clienţilor de la Bucureşti depozite structurateşi certificate care au randamentul legat de evoluţia cotaţiilor laaur sau petrol şi pregăteşte o emisiune de obligaţiuni cu cotaţiilelegate de cotaţiile la produse agricole.

Şi Volksbank Investments, braţul de investiţii financiare algrupului austriac Volksbank AG, care deţine a opta bancă locală,caută la Bucureşti clienţi interesaţi de investiţii în produsestructurate.

"Clienţii de private banking pot să intre pe produse cucapitalul garantat, cum sunt depozitele structurate, al cărorrandament este legat de variaţia unui indece bursier. Produselepentru investitorii iniţiaţi au un grad de risc mai mare, neavândcapitalul garantat", spune Tudor Iliescu, director de investiţii laBergmann&Partners, casa de consultanţă care consiliazăVolksbank Investments pe plan local.

La un produs care nu are capitalul garantat randamentul poatereprezenta chiar un multiplu faţă de variaţia unui indice dereferinţă.

Spre exemplu, la o creştere cu 1% a preţului grâului,investitorul câştigă 1,5%. Riscul este însă pe măsură, deoarececlientul poate pierde şi o parte sau chiar întreaga sumă investită,dacă pieţele evoluează în direcţia contrară celei pe care apariat.

Spre deosebire de marile bănci de la Londra, care construiescastfel de produse structurate doar pentru volume mari deinvestiţii, de 15-20 de milioane de euro, austriecii coboară cupragul de subscripţie până spre un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO