Bănci și Asigurări

Cum încasează bancherii ratele la creditele concurenţei

Cum încasează bancherii ratele la creditele concurenţei

Peste 4 milioane de români trebuie să plătească lunar rate la creditele luate de la bănci sau IFN-uri

Autor: Liviu Chiru

23.06.2011, 00:08 1860

Aveţi credit la o bancă şi singura unitate din oraş s-a închis?Nu vă faceţi speranţe că a renunţat la banii pe care îi datoraţi -de acum va trebui să mergeţi să plătiţi rata la concurenţă.

Ceva ce părea de neimaginat în anii de boom - ca o bancă săcolecteze ratele la creditele vândute de unul dintre competitoriisăi, aşa cum o face spre exemplu pentru o companie de utilităţi -apare acum ca o soluţie firească, utilizată de tot mai mulţibancheri puşi în situaţia de a se retrage de pe anumite pieţe. Înmod similar cu furnizorii de utilităţi care şi-au externalizatîncasarea facturilor, şi băncile care apelează la astfel de soluţiisuportă comisionul aferent transferulului, astfel încât să nu aparăcosturi suplimentare pentru clienţi.

"Dacă într-o anumită localitate banca nu mai este prezentă dinmotive de readaptare a întregii reţele teritoriale, e firesc să sestabilească parteneriate cu alte bănci, astfel încât clienţii să nufie afectaţi, să îşi păstreze beneficiile", precizeazăreprezentanţii MKB Nextebank, un jucător de talie redusă, care aînchis mai multe unităţi în cadrul unui proces de reorganizare.

În timp ce în centrele urbane aglomerate băncile concurente audeschis unităţi practic "perete în perete", mediul rural, careconcentrează aproape jumătate din populaţia ţării, a fost practicignorat. Concentraţia mare de unităţi bancare, nu doar din marilecentre urbane, ci şi din oraşele mici, începe astfel să se răzbune.Bancherii sunt nevoiţi să treacă la închideri, după ce a devenitevident că vânzările de credite - principalul argument alextinderii masive a reţelelor teritoriale - nu vor reveni lanivelurile din anii de boom. Totuşi, aceste mişcări se fac cât maidiscret, pentru a nu crea valuri.

"Sunt câte cinci-şase bănci în oraşe mici precum OdorheiuSecuiesc şi nu pot supravieţui toate. Până acum, fiecare a aşteptatsă cedeze concurenţa, dar deja nu îţi mai permiţi să menţii înfuncţiune unităţi neviabile", spune un bancher care a preferat săîşi păstreze anonimatul.

La sfârşitul lunii martie mai erau operaţionale 6.137 de unităţibancare, cu 33 mai puţine decât în decembrie anul trecut. În martieanul trecut funcţionau 6.344 de unităţi, iar vârful fusese atins înprimăvara lui 2009, la peste 6.500 de unităţi.

Mult timp bancherii au încercat să amâne închiderea de unităţi,considerând că trebuie să fie pregătiţi să reia ofensiva cândeconomia şi implicit cererea de credite îşi vor reveni. Cum însăcreditul privat rămâne cu frâna trasă (în cele 12 luni încheiate înaprilie a crescut cu numai 2,1% în volum absolut, ceea ce înseamnăo scădere reală cu 5,7% dacă se elimină efectul inflaţiei), devinetot mai clar că revenirea se lasă aşteptată.

Unele bănci au încercat să se reorienteze, mizând mai mult peintermedierea de operaţiuni curente pentru clienţi - cum suntplăţile de facturi - sau vânzarea de produse de economisire, toateacestea generând comisioane. Pentru unităţile deschise prea aproapede momentul declanşării crizei financiare, în octombrie 2008, şicare nu au avut timp să îşi consolideze un portofoliu de clienţi,nici o astfel de reorientare nu poate genera veniturisuficiente.

Puţine bănci au anunţat planuri de închideri de unităţi. Celemai ample ajustări le-a făcut CEC Bank, care a renunţat în ultimiiani la aproximativ 300 de unităţi, în condiţiile în care opera şicea mai extinsă reţea teritorială din sistemul bancar, de peste1.400 de unităţi. Au fost însă jucători care au renunţat chiar şila o treime din unităţile bancare încă de la începutul crizei, aşacum au făcut turcii de la Credit Europe. La o reţea de 118 unităţi(la momentul de vârf), aceasta a însemnat însă închiderea a puţinpeste 30 de unităţi.

Mai recent, maghiarii de la OTP Bank, care au traversat anii decriză fără ajustări notabile de personal şi fără să reducă reţeaua,au închis şase unităţi dintre cele 106 pe parcursul primuluitrimestru.

"Am închis unităţi care mergeau prost în oraşele mari unde aveammai multe, inclusiv în Bucureşti. Nu am ieşit însă din niciun oraşpână acum", spune Gabriel Creţu, director de reţea şi vânzări laOTP Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO