Bănci și Asigurări

Cum încurajează bancherii utilizarea cardurilor: la ghişeu se poate plăti doar cu cash

Cum încurajează bancherii utilizarea cardurilor: la ghişeu se poate plăti doar cu cash

Autor: Liviu Chiru

15.09.2010, 23:53 74

Bancherii promovează neobosit de ani de zile utilizareacardurilor în locul numerarului, însă, în mod paradoxal, nu acceptăplăţile electronice chiar la ghişeele din propriile unităţi, undefacturile de utilităţi sau taxele pot fi achitate doar cu cash.

Mai multe bănci au instalate în casieriile proprii POS-uri, însăacestea pot fi utilizate doar pentru eliberarea de numerar (ooperaţiune similară cu retragerea de numerar de la ATM, tocmaipentru cazurile când aceste automate nu sunt funcţionale).

"Băncile nu pot să funcţioneze în sistem ca şi comercianţi,drept pentru care la POS-urile instalate în agenţiile lor se potface doar retrageri de numerar, nu se pot accepta plăţi", spuneCătălin Creţu, director general pentru România în cadrul VisaEurope, una din principalele organizaţii de plată active pe planlocal. Teoretic, clientul poate retrage astfel cash pentru a faceplata facturii, dar Creţu subliniază că o astfel de operaţiune estecomisionată ca atare, neintrând în segmentul plăţilor cu cardul,care sunt gratuite. Spre exemplu, la BCR, cea mai mare bancălocală, retragerea de numerar de la EPOS-urile instalate în agenţiieste comisionată cu 2% din sumă (minim 4,5 lei). La CEC Bankeliberarea de numerar este gratuită pentru propriile carduri dedebit, iar la cele de credit se taxează cu 1% din sumă (minim 2lei). CEC eliberează numerar şi pentru clienţii care au carduriemise de alte bănci, în acest caz operaţiunea fiind taxată de bancaemitentă.

Oficialul Visa spune că inclusiv din punct de vedere juridicexistă limitări, întrucât băncile nu au în obiectul de activitatecomerţul şi nu pot figura astfel în sistemele de plăţi.

În prezent, bancherii încearcă să "scoată din agenţii" clienţiicare doresc doar să plătească facturi sau să deruleze operaţiunisimple, trimiţându-i spre ATM-uri sau canalele alternative. Astfelîncearcă să lase mai mult timp liber operatorilor pentruactivităţile cu valoare adăugată mai mare. Utilizarea canaleloralternative este încă într-o fază incipientă, deşi băncilepromovează tot mai agresiv serviciile de tranzacţionare prininternet sau chiar cele de debitare directă (care permite platalunară a facturilor direct din cont, fără niciun efort din parteaclientului).

Dacă nu aveţi numerar, mergeţi la ATM

Casierii de la unităţile băncilor îndrumă clienţii sprebancomate, dacă nu au suficient numerar pentru a face plăţile.

"Nu puteţi plăti cu cardul. Dacă nu aveţi numerar, este unbancomat instalat la intrarea în sucursală", răspunde fără ezitarecasiera dintr-o unitate a BCR.

Retragerea de numerar de la bancomat este însă comisionată (îngeneral un procent de până la 0,5% din suma retrasă, dacăoperaţiunea se face la un ATM al băncii emitente, altfel este maiscumpă). În schimb, utilizarea cardului pentru plăţi lacomercianţii acceptanţi este gratuită pentru deţinător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO