Bănci și Asigurări

Cum îşi ţin economiile directorii din BNR: plasamente la bănci, preponderent în lei

Cum îşi ţin economiile directorii din BNR: plasamente la bănci, preponderent în lei

Autor: Liviu Chiru

12.12.2010, 23:53 138

Directorii principalelor direcţii din BNR au abordări radicaldiferite când vine vorba de finanţele proprii: în timp ce şeful dela Politică Monetară, Cezar Boţel, are peste 20 de depozite şiconturi de economi la bănci, Ion Drăgulin, directorul DirecţieiStabilitate Financiară nu are niciun depozit.

În mod similar cu membrii Consiliului de Administraţie,directorii din BNR declară cu rigurozitate deţinerile de imobilesau alte bunuri şi plasamentele financiare, însă au şters dindeclaraţiile de avere salariile încasate de la banca centrală.

Şerban Matei, numit în toamnă la conducerea Direcţiei Operaţiunide Piaţă, are plasamente la bănci de aproape 56.000 de euro, circadouă treimi din sume fiind concentrate într-un singur depozit înlei, deschis anul acesta. În paralel, el are însă în derulare douăcredite, în valoare de aproape 26.000 de euro. Şerban Matei oînlocuieşte pe Lia Tase, care condusese direcţia mai bine de undeceniu, însă a trebuit să treacă pe un post de consilier alConsiliului de Administraţie, întrucât a atins vârsta depensionare. El este de asemenea şeful asociaţiei profesionale adealerilor (ACI România).

Cezar Boţel, directorul Direcţiei Politică Monetară, are nu maipuţin de 20 de conturi deschise la bănci, cărora li se adaugă treiplasamente în fonduri de investiţii, acumulând astfel o averelichidă de aproape 85.000 de euro. Două treimi din sume sunt ţinuteîn lei, în timp ce dolarul are o pondere de aproape un sfert, iareuro doar 10%. Boţel deţine un singur apartament, nu are maşină şinici participaţii în firme, dar nici datorii la bănci.

Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei Supraveghere de mai bine de undeceniu, are un singur depozit la o bancă, în valoare de 10.000 deeuro. În schimb, are două carduri de credit, cu limite de 20 şirespectiv 34 de mii de lei şi un credit imobiliar cu scadenţa în2023, la care mai are de achitat puţin peste 7.600 de lei. El şi-acheltuit în 2009 o parte din economii pentru a achiziţiona unautoturism de teren, marca Toyota. În afară de salariul de la BNR,a mai încasat anul acesta 94.228 de lei (circa 22.000 de euro) dela Fondul Proprietatea, unde a activat ca membru în Comisia deselecţie a managerului fondului.

Ion Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară, nuare niciun fel de economii la bănci sau fonduri de investiţii. Pede altă parte, el are în derulare trei contracte de credit, cu ovaloare cumulată de circa 23.000 de euro. Drăgulin a achiziţionatanul acesta un autoturism Fiat, după ce a vândut una din cele douămaşini pe care le deţinea de la sfârşitul anilor '90. În schimb,Drăgulin a declarat mai multe active imobiliare - două terenuri,trei apartamente şi o casă de vacanţă - toate fiind înregistrate penumele soţiei.

Ion Drăgulin, Stabilitate Financiară

n nu are economii la bănci sau plasamente în fonduri deinvestiţii

n două credite sunt în euro şi unul în lei

n averea imobiliară cuprinde trei apartamente, o casă de vacanţăşi două terenuri înregistrate pe numele soţiei

Cezar Boţel, Politică Monetară

n economii de 85.000 de euro în 21 de depozite şi conturicurente şi trei fonduri de investiţii

n peste 60% din economii sunt ţinute în lei, un sfert în dolarişi doar 10% în euro

n nu are datorii la bănci

Nicolae Cinteză, Supraveghere

n are un singur depozit în valoare de 10.000 de euro

n două carduri de credit cu limite de 24.000 de lei, respectiv30.000 de lei

n mai are de achitat 7.600 de lei în contul unui credit ipotecarcu scadenţa în 2023

Şerban Matei, Operaţiuni de Piaţă

n economii la bănci în valoare de 56.000 de euro, din carejumătate într-un depozit în lei deschis anul acesta

n în depozite are 150.000 de lei şi 30.000 de euro, restulsumelor fiind deţinute în nouă conturi curente

n are şi două credite în valoare de 19.300 de dolari, respectiv11.500 de euro scadente în 2018 şi 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO