Bănci și Asigurări

Cum „jonglează“ băncile cu dobânzile la depozite: bonificaţii mai mari doar pentru banii blocaţi pe termen lung sau doar în primele luni de contract

Cum „jonglează“ băncile cu dobânzile la depozite:...

Autor: Anelis Baciu

03.07.2018, 00:07 4397

Băncile ezită să majoreze dobânzile la depozitele standard pe un an, însă pentru a-i convinge totuşi pe clienţi să le încredinţeze economiile recurg la artificii care le majorează rata dobânzii doar pe o anumită perioadă sau numai în cazul în care îşi ţin economiile pentru mai mult de un an la bancă.

De exemplu, ING Bank, a şasea cea mai mare bancă locală după active, plăteşte clienţilor o dobândă de 3% pentru sumele noi în lei depuse la bancă şi numai pentru o perioadă de patru luni.

Clienţii ING pot deschide un astfel de depozit pentru suma economisită la bancă care depăşeşte media eco­nomiilor din ultimele trei luni, dobânda de 3% fiind plă­tită pentru această sumă nouă depusă. După 4 luni, suma iniţială şi dobânda se întorc automat în contul de economii, unde dobânda încasată va fi de 0,7% pe an.

Pe de altă parte, Libra Bank plăteşte o dobândă de 3% doar dacă clientul îşi ţine economiile la bancă pe o perioadă de 13 luni, această dobândă fiind rezultatul aplicării dobânzii standard de 2,77% pe o perioadă de 13 luni.

Sistemul unei dobânzii mai mari proporţional cu perioada de constituire a depozitului este utilizat şi de TBI Bank. Dobânda maximă pe care banca o plăteşte ajunge la 4% în cazul în care clientul îşi ţine banii la bancă timp de 3 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO