Bănci și Asigurări

Cum poate fi răsplata personală cea mai bună metodă de economisire

Cum poate fi răsplata personală cea mai bună metodă...

Autor: Roxana Pricop

05.05.2013, 19:58 1468

 Conceptul de “a te plăti pe tine primul” este unul dintre piloanele finanţelor personale şi este considerat regula de bază a economisirii. Ideea de bază este extrem de simplă: imediat ce eşti plătit, alocă mai întâi o sumă de bani în contul personal de economii înainte de a-ţi achita facturile sau a face cumpărături.

Gândul că economiile personale sunt prima factură pe care trebuie să o plăteşti lună de lună te poate ajuta să economiseşti o sumă importantă de bani pe termen lung. Poţi începe cu sume mici de bani, de doar 100 de lei din fiecare salariu, care, graţie dobânzi, se pot multiplica peste ani.

Există numeroase beneficii aduse de acest stil de economisire şi de prioritizarea finanţelor personale. În primul rând, te ajută să strângi o sumă consistentă de bani în timp pe care o poţi folosi pentru situaţii neprevăzute, pentru cumpărături în casă sau pentru pensie. Plus că te poate feri de un credit bancar.

În al doilea rând, există aspectul psihologic. Acumularea de bani este un puternic factor motivator. Când prioritizezi economisirea, îţi spui că viitorul tău este cel mai important lucru pentru tine, nu compania de cablu TV. Chiar dacă bani nu aduc fericirea, cel puţin aduc un confort mental. Persoanele cu ceva bani strânşi deoparte au tendinţa de avea mai puţine situaţii de urgenţă decât cei care nu au economisit deloc.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO